GÜNDEM

'Hamsi Tezgahlarımızda Birkaç Ay Boyunca Az Görünecek'

Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Merkez Birliği (DEM-BİR) Çanakkale-Tekirdağ Bölge Birliği Başkanı Naci Karabiber, denizdeki palamut bolluğuna dikkat çekerek, "Palamut bol olduğu için hamsi az olacak.

Abone Ol

Hamsi, palamudun yemidir ve birkaç ay boyunca tezgahlarımızda az görünecek" dedi.

1 Eylül itibariyle av yasağının kalkmasının ardından balıkçılar denize açıldı ve ağlarını palamutla doldurdu. Balık tezgahlarında çeşitlilik artarken, fiyatlarda da bir düşüş yaşandı. Karabiber, sıcak su koşullarının balık avını etkilediğini, bu yıl palamudun bol olacağını belirtti.

Av sezonunun 15 Nisan’da sona ereceğini hatırlatan Karabiber, "Sezon öncesinde palamudun bol olacağına dair değerlendirmelerimiz vardı. 1 Eylül'den itibaren Doğu Karadeniz'de yoğun bir palamut avı başladı. Bu durum, geçmişte yaşanan fırtınaların etkisiyle değişti" ifadelerini kullandı.

Karabiber, hamsinin şu an denizlerde az olduğunu vurguladı ve "Hamsinin fiyatı palamuttan daha yüksek. Palamudun bolluğu nedeniyle hamsi azalacak. Zamanla kendini toparlayacak ama birkaç ay boyunca hamsi az görünecek" dedi.

Ekim ayından itibaren lüfer avının başlayacağını belirten Karabiber, "Lüfer popülasyonu iyi gözlemleniyor. Bu yıl lüferin durumu geçen yıla göre daha iyi olacak. Palamut, Aralık sonuna kadar devam edecek" şeklinde konuştu.

Hamsinin popülasyonunun düşük olduğunu da ekleyen Karabiber, "Ege'de az da olsa hamsi avcılığı var, fakat sular sıcak olduğu için balıklar dağınık. Su sıcaklığı 26,5 derece. Sular soğudukça, av durumu daha iyi olacak" ifadelerini kullandı.