Canbolat, mikroplastiklerin insan sağlığını nasıl etkilediğini vurgulayarak, "Bir insan haftada bir kredi kartı büyüklüğünde mikroplastik tüketiyor" dedi.
26 yıldır Akdeniz'deki nesli tehlike altında olan caretta caretta türü deniz kaplumbağalarını koruma çalışmaları yürüten EKAD, şimdi de denizlerde ve sahillerde artan plastik kirliliğine karşı mücadele ediyor. Çalışmalarında, plastik atıkların denizlere taşındığını ve bu atıkların insan sağlığını ve ekosistemi tehdit ettiğini vurguluyorlar.
Dr. Canbolat, plastik kirliliğinin tüm dünyada büyüyen bir sorun olduğunu belirterek, "Plastikler er ya da geç denizlere ve okyanuslara ulaşıyor. Denizlerdeki kirliliğin yüzde 80'i plastik atıklardan oluşuyor. Eğer bu durum devam ederse, denizlerde balıklardan çok plastik bulunacak. İnsanlar olarak besin zincirimiz aracılığıyla farkında olmadan plastik tüketiyoruz" diye konuştu.
'Plastik Yüzyılı' ifadesine dikkat çeken Dr. Canbolat, her türlü plastik atığın karaya atılarak sonunda denizlere taşındığını ve bu durumun tehlikeli olduğunu ifade etti. Plastik atıkların büyük kısmının nehirler ve çaylar aracılığıyla denize ulaştığını belirtti.
Plastiğin kaçınılmaz bir malzeme olduğunu ancak tek kullanımlık plastiklerden uzak durulması gerektiğini belirten Canbolat, alternatiflerin mevcut olduğunu ve bu alternatiflerin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Tek kullanımlık plastiklerin sadece görsel kirlilik yaratmadığını, aynı zamanda denizlere karışarak mikroplastiklere dönüştüğünü ve sağlık sorunlarına yol açtığını söyledi.
EKAD, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) ve Antalya Büyükşehir Belediyesi ile birlikte 2023 yılında başlattığı 'Plastiksiz Kıyılar, Plastiksiz Sular' projesi kapsamında Antalya'nın Konyaaltı, Lara ve Belek sahillerinde gönüllülerle plastik atıkları temizliyor ve vatandaşları tek kullanımlık plastiklerin zararları konusunda bilgilendiriyor. Projede, insanları plastik kullanımını azaltma ve doğayı koruma konusunda bilinçlendirmeye yönelik çeşitli faaliyetler yürütülüyor.