Guterres, bu gelişmeden derin endişe duyduğunu belirtti. Açıklamasında, UNRWA'nın Doğu Kudüs dahil olmak üzere işgal altındaki Filistin topraklarında Filistinli mültecilere yardım sağlamada temel bir role sahip olduğunu vurguladı.  Guterres, UNRWA'nın mülteciler için alternatifinin olmadığını ifade etti.

Yasaların uygulanmasının, Filistinli mülteciler için çok olumsuz sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulunan Guterres, İsrail'e BM Şartı, uluslararası hukuk ve insancıl hukuka uygun hareket etmesi çağrısı yaptı.  Guterres, İsrail Parlamentosunun bu kararının, İsrail-Filistin sorununda ve bölgedeki barış çabalarında olumsuz etki yaratabileceğine dikkati çekti.

Guterres, konuyu BM Genel Kurulu'na taşımayı planladığını da belirtti.  Birçok ülke, bu kararı kınayarak İsrail'i eleştirdi. Kanada, Avustralya, Fransa, Almanya, Japonya ve Güney Kore gibi ülkeler, UNRWA'nın kritik önemini vurgulayarak İsrail'in bu adımını reddettiğini ifade etti. 

UNRWA, 1949 yılında kurulmuş ve Filistinli mültecilere yardım, eğitim, sağlık ve altyapı hizmetleri sağlayan önemli bir BM kuruluşudur. Özellikle Gazze Şeridi, Batı Şeria, Lübnan, Suriye ve Ürdün'deki Filistinli mültecilere yönelik faaliyetleriyle tanınmaktadır.  İsrail'in UNRWA'nın faaliyetlerine son verme girişimi, Filistinli mülteciler için büyük bir kayıp olacaktır.

İnci Taneleri, Heyecanlı Bir Bölümle Ekranlarda: Dilber'i şoke eden gelişme ne? İnci Taneleri, Heyecanlı Bir Bölümle Ekranlarda: Dilber'i şoke eden gelişme ne?

Guterres ve uluslararası toplum, İsrail'in UNRWA'yı kapatma girişimini şiddetle kınadı. Özellikle Filistinli mültecilerin temel ihtiyaçlarının karşılanması konusunda UNRWA'nın kritik rolü vurgulanarak, İsrail'in bu adımının kabul edilemez olduğu belirtildi. Uluslararası baskı nedeniyle, İsrail Parlamentosu'nun UNRWA'ya yönelik yasaklayıcı yasa tasarısının askıya alınması beklenmektedir. 

Kaynak: DHA