GÜNDEM

Gümrüklerden Satılan 2,3 Milyar Liralık Eşya Ekonomiye Katkı Sağladı

Ticaret Bakanlığı, 2024 yılının ilk sekiz ayında gümrük ve kaçakçılıkla mücadele mevzuatı çerçevesinde tasfiyelik hale gelen araç ve eşyaların satışından kamu bütçesine ve ülke ekonomisine 2,3 milyar liralık katkı sağladı.

Abone Ol

Gümrük ve Kaçakçılıkla Mücadele Mevzuatı kapsamında tasfiye edilen ticari ve binek araçlar, kozmetik, kuyumculuk ve tekstil ürünleri, elektronik eşyalar ile mobilya ve gıda ürünleri, rekabetçi bir ortamda satışa sunuluyor. Bu süreçte, 2024'ün ilk sekiz ayında, 2 bin 584 araç satışından yaklaşık 1,1 milyar TL, 5 bin 358 çeşitli eşya grubunun satışından yaklaşık 1,1 milyar TL ve perakende satışlardan ise yaklaşık 147 milyon TL elde edildi. Toplamda, tasfiyelik eşyaların satışından 2,3 milyar TL hasılat sağlandı.

Ticaret Bakanlığı, bu dönemde elde edilen hasılatın bir önceki döneme göre önemli artışlar gösterdiğini duyurdu: Araç satışlarında yüzde 23, eşya satışlarında yüzde 110, perakende satışlarda yüzde 60 ve genel tasfiyelik eşyaların tümünde yüzde 54 oranında bir artış sağlandı.

Perakende Satış Mağazalarına İlgi Yoğun

Bu süreçte İstanbul, Ankara ve Edirne'deki perakende satış mağazaları yoğun ilgi gördü. Vatandaşlar, tasfiyelik eşyaları almak için sabah erken saatlerden itibaren mağazalara akın etti. 2024 yılının ilk sekiz ayında mağazalarda toplam 112 bin 130 perakende satış gerçekleşti. İstanbul'da 79 milyon TL, Ankara'da 57 milyon TL ve Edirne'de ise 11 milyon TL'lik hasılat elde edildi.

Eşya ve Araçlar 3 Gün Teklife Açık

Tasfiye edilen eşya ve araçların satışı, perakende mağazalarının yanı sıra 'www.eihale.gov.tr' adresi üzerinden de gerçekleştiriliyor. 18 yaşını doldurmuş kişiler ücretsiz olarak sisteme üye olabiliyor. Katılımcılar, ihale tekliflerini anlık olarak görebilir. Eşya ve araçlar 3 iş günü boyunca ilana açık olup, yerinde incelenebiliyor. İhale ilanlarında eşyaların detaylı fotoğrafları ve açıklamaları, araçlarda ise bağımsız ekspertiz raporları ve videolar sistemde yer alıyor. Araç dışındaki eşyalar arasında mutfak eşyası, tekstil ürünleri, ayakkabılar ve çantalar bulunuyor. Gıda ürünleri için uygunluk raporları da e-ihale sisteminde erişime sunuluyor. Bakanlık çalışanları ve birinci derece yakınlarının e-ihalelere katılması ise mümkün olmuyor.