GÜNDEM

Gülümseyen-Down Kafe, Emircan'ın Duasıyla Açıldı

Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen 'Gülümseyen Yüzler için Üretim ve İstihdam Projesi' çerçevesinde açılan 'Gülümseyen-Down Kafe'nin açılışı, Down sendromlu Emircan Sekmen'in duasıyla gerçekleştirildi.

Abone Ol

Kafenin açılışında mehter takımının konseri ve engelli çocukların katılımıyla yapılan etkinlikler dikkat çekti. Olimpiyat Parkı'nda, 500 metrekarelik kapalı bir alanda kurulan kafe, 10 Down sendromlu genç için istihdam sağlayacak. Açılış törenine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Zafer Tarıkdaroğlu, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, ilçe belediye başkanları, Türkiye Sakatlar Derneği Erzurum Şube Başkanı Sadullah Efe, kurum amirleri ve Down sendromlu çocukların aileleri katıldı. Etkinlikte, aralarında engelli bireylerin de yer aldığı mehter takımı bir mini konser verdi. Velilerden Belgin Sekmen, projeyi "Gerçekten çok güzel bir proje. Çocuklarımızın sosyal gelişimi için önemli bir adım" şeklinde değerlendirdi. Kızının 3 yıldır eğitim aldığını belirten Recai Ademoğlu ise, kafenin Down sendromlu çocukların kendilerini geliştirmeleri için faydalı olacağını ifade etti.

70 Bin Engelli Vatandaşa Atama

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Zafer Tarıkdaroğlu, 2005 yılında çıkarılan 'Engelli Kanunu' ve 2010 yılında engellilere yönelik pozitif ayrımcılığın anayasa ile güvence altına alınmasının reform niteliğinde olduğunu belirtti. Engelli bireylerin üretken ve öz güveni yüksek bireyler olarak yaşamalarını sağlamak için istihdamın artırılmasının bakanlığın öncelikli hedeflerinden biri olduğunu vurgulayan Tarıkdaroğlu, "Kamudaki engelli memur sayımız 12 kat arttı. Şu anda yaklaşık 70 bin engelli vatandaşımız kamu ve özel sektörde uygun kadrolara yerleştirildi. Down sendromlu bireylerin yaşam standartlarını iyileştirmek adına attığımız adımlar meyvesini verdi. Eğitim, istihdam ve sosyal güvenlik haklarında önemli gelişmeler sağladık" dedi.

Emircan Sekmen'in Duası

Açılış konuşması sırasında Emircan Sekmen, kafeye dua etmek istediğini belirtti. Başkan Sekmen, Emircan ile akrabalık ilişkisi bulunmamasına rağmen talebini olumlu karşıladı. Emircan, kendisinin de garson olarak görev alacağı kafe için dua ederken, başkan Sekmen’i de unutmadı. Kurdele kesiminin ardından, davetlilere kafenin garsonları tarafından limonata ve çay ikram edildi.