Konuşmasında, “Kadına yönelik şiddetle mücadelemizi sıfır tolerans ilkesiyle sürdürüyoruz” diyen Göktaş, küresel sorunlar arasında yer alan bu konudaki kararlılıklarını vurguladı.
Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na gelişinde Cumhurbaşkanı Khurelsukh ve Moğolistan Dışişleri Bakanı Batmunkh Battasetseg tarafından karşılanan Göktaş, daha sonra Forumun yapıldığı salona geçti. Açılış konuşmalarını Moğolistan Cumhurbaşkanı Khurelsukh, Dışişleri Bakanı Battasetseg ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Vekili Amina J. Mohammed’in yaptığı oturumda konuşan Göktaş, 21. yüzyılın başının dünyada köklü değişikliklere sahne olduğunu, bu değişikliklere ayak uydurmak için stratejilerin şekillendirilmesinin önemine dikkat çekti.
İklim değişikliği ve dijitalleşmenin çağın önemli meseleleri olduğuna işaret eden Göktaş, “Politika yapıcılar olarak bu güncel meselelerin belirlenmesi ve etkili çözümler geliştirilmesi noktasında büyük bir sorumluluk taşıyoruz” dedi. Türkiye’nin bu iki konuyu da önemseyerek, kadınları ekonomik, siyasal ve sosyal alanlarda güçlendirme politikalarını kararlılıkla sürdürdüğünü belirten Göktaş, şunları ifade etti:
“12. Kalkınma Planımız kapsamında kadınların iş gücüne katılımını, istihdam olanaklarını artırmayı ve kadın girişimciliğini desteklemeyi hedefliyoruz. Kadına yönelik şiddetle mücadelemizi sıfır tolerans ilkesiyle sürdürüyoruz. Pekin Deklarasyonu ve Eylem Planı Platformu kapsamında kadın-erkek eşitliğini sağlamak ve kadınları güçlendirmek adına önemli ilerlemeler kaydettik.”
İklim değişikliğinin toplumsal adalet ve eşitlik sorunlarıyla bağlantılı olduğunu vurgulayan Göktaş, “İklim krizi çevresel bir sorun olmanın ötesinde, toplumsal adalet ve eşitlik sorunu olarak da karşımıza çıkıyor. Çağın getirdiği yeni gelişmeleri dikkate alarak politika metinlerimizi güçlendiriyoruz” dedi. Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı çerçevesinde kadınların ekonomik ve sosyal hayata katılımını artırmayı, hak ve fırsatlardan tam yararlanmalarını hedeflediklerini belirten Göktaş, çevre ve iklim değişikliği konularını da politika eksenine eklediklerini söyledi.
Dijitalleşmenin tüm politika eksenlerine entegre edildiğini vurgulayan Göktaş, “İklim Değişikliğinin Kadınlar Üzerindeki Etkilerini Araştırma Projemizi yakında başlatacağız. Proje ile iklim değişikliğinin kadınların yaşamı üzerindeki etkilerini belirleyip, kadınların bu mücadeleye daha aktif katılımını sağlayacak politika önerileri geliştireceğiz” ifadelerini kullandı.
Dünya Ekonomik Forumu verilerine göre, dijital sektörlerdeki küresel iş gücünün yüzde 36’sını oluşturan kadınların, teknik rollerde yalnızca yüzde 28’inin istihdam edildiğine dikkat çeken Göktaş, “Kadınlara ve kız çocuklarına, yeşil ve dijital dönüşüme uyumlu yeni beceriler kazandırıyoruz. Kız çocuklarının STEM alanlarına ilgisini artırmaya yönelik çabalarımız devam ediyor” dedi.
‘Türkiye’nin Mühendis Kızları Projesi’ ile kızların mühendislik alanlarında eğitim almalarını teşvik ettiklerini belirten Göktaş, “Kadın mühendislere ve iş dünyasında aktif rol almalarına şahit olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Kadınların güçlenmesi, toplumun da güçlenmesi demektir. Kadının güçlenmesi yönündeki politikalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.
Forumun sonunda Bakan Göktaş, Forum kapsamında çekilen ‘Aile Fotoğrafı’nda da yer aldı. Moğolistan’da ilk kez düzenlenen foruma 15 ülkeden üst düzey temsilci, 20 civarında ülkeden sivil toplum kuruluşu yetkilileri ve sanat, spor ve iş dünyasından temsilciler katıldı. “Yeşil Gelecek İçin” temasıyla düzenlenen konferans, kadınların katılımı ve liderliğinin artırılmasını, küresel sürdürülebilir kalkınma hedefleri ve iklim değişikliği gibi sorunların çözümünü amaçlıyor. Katılımcılar, çevre, gıda sistemi, ekonomi, eğitim, spor, sanat ve kültürle ilgili toplantılarda sorunlara çözüm önerileri geliştirdi.