Gökal Kasabası; bulunduğu bölgeye göre merkezi konumda olup, 30 Aralık 1993 tarihinde Bakanlar Kurulu Kararı ile referandum sonucu, Gökal, Alinek ve Sütlüce Köylerinin birleşmesi ile Gökal adını alarak Belediye teşkilatı kurulmuştur. Gökal Kasabasının ilçe olması ile ilgili ilk olarak 22.04.2009 tarih ve 2009/3385 sayı ile eski MHP Tokat Milletvekili Sayın Reşat Doğru tarafından Kanun teklifi verilmiş olup; ikinci olarak ise 17.10.2023 tarih ve TBMM MHP Grup Başkanlığına 149 sayı numarası ile MHP Tokat Milletvekili Sayın Yücel Bulut tarafından TBMM’ye dilekçe ve ekleri ile sunuldu.

Başkan Akbulut 17.10.2023 tarihinde MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut’un MHP Grup Başkanlığına TBMM’ye verdiği önerge ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Vatandaşlar Şikâyetçi: Erbaa'da Park Yeri Bulmak Zorlaştı Vatandaşlar Şikâyetçi: Erbaa'da Park Yeri Bulmak Zorlaştı

Osman Akbulut yapmış olduğu açıklamada şu ifadelere yer verdi “Gökal Kasabamız Erbaa’nın Kuzeyindeki Canik dağlarının arkasında yer alan bir belediyeyiz. Gökal Belediyesi 1994 yılında Tüzel kişilik kazanmış bir belediye, eski Gökbel ve Alinek Köylerinin birleşmesinden kurulmuş bir belediye, Tüzel kişiliğini kazanmış ve bugüne kadar da devam ediyor. 30’uncu yılımıza doğru gidiyoruz. Dolayısıyla coğrafyanın çetin olması özellikle sonbahar ve kış döneminde daha da zorlaşıyor.

“İLÇE OLMA GİBİ BİR SEVDAMIZ VAR”

 Belediyemizin diğer belediyeler gibi günü birlik gidip gelmek çok zor oluyor. Çünkü bizim beldemizin diğer bir mahallesine ulaşmak için mesafesi 45 km, 2010 yılından itibaren bizim ilçe olma gibi bir sevdamız var. O zamanki Milletvekilimiz Reşat Doğru beyefendi TMMM’ye kanun teklifi vererek bunu gündeme taşıdı. Beldemizin mevcut yapısı sürekli büyümesiyle birlikte Kamu Hizmetlerinin sunumunda aksamaların meydana gelmesi, bölgede yaşayan vatandaşlarımızın hizmetlerden hak ettiği düzeyde yararlanamaması, hizmetlerin verimli sunulmaması, gelişen yerin kasaba olarak idaresinin zorlaşması gibi nedenlerden dolayı, daha kolay ve kaliteli hizmet alabilmek için Gökal Kasabasının ilçe olması zorunluluk arz ediyor. Erbaa merkeze 52 km, Tokat’a 145 km mesafede olan, çok büyük bir coğrafya ’ya hükmeden bir belediye, Tokat ve bazı illere göre eşi benzeri bulunmayacak bir belediye hizmeti sunuyoruz. Şundan ötürü bizim bölgemiz dağınık Karadeniz yerleşimi hâkim 60 yerleşim yeri 9 mahalle 600 Km belde içi yol ağına sahiptir. 3400 nüfusu olan büyük ve zor bir coğrafyada 215-1300 rakımları arsasında yerleşimi olan bir beldeyiz.

“YILLIK 5000 TON FINDIK ÜRETİYORUZ”

 60 yıldır faal olan bölgenin en büyük Halk pazarı olan Güldere pazarımız haftanın Pazar günleri kurulmaktadır. Kasabamızın geçim kaynağı olan fındık üretimi yıllık 5000 ton civarındadır. Fındığın ekonomimize büyük katkı sağlamaktadır. Kasabamızda PTT Acentesi mevcut olup Tokat ilinde en fazla cirosu olan acente konumundadır. Beldemizin dağınık yerleşimi, coğrafyasının meşakkatli olması sebebiyle özellikle kış aylarında Kamu Hizmetlerinin sunumunda ve Beldemizde yaşayan vatandaşlarımızın Kamu Hizmetlerine erişiminde ciddi zorluklar yaşamaktadır.

Tokat- Samsun- Ordu illerine sınırı olan Gökal Kasabası ilçe olması durumunda, merkez ile birlikte 20 (Sınır komşusu olan Akkuş ilçesinin 3 köyü ile birlikte) yerleşim yerinde bulunan vatandaşlarımıza Kamu Hizmetlerinin sunulması daha verimli ve etkin hale gelecek. Beldenin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişiminde de katkı sağlayacaktır. Bu sebeplerden dolayı, Tokat ilinin Erbaa ilçesine bağlı bulunan Gökal Kasabasının Gökal ilçesi olması öngörülmüş ve Tokat işine bağlı Gökal adıyla ilçe kurulmasına ilişkin Kanun Teklifi hazırlanmıştır” ifadelerine yer verdi.