2018 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınan Göbeklitepe'nin öncesine ait bir yerleşim alanı olarak önem taşıyan Çakmaktepe'deki yatırımlar, arkeoloji dünyasında heyecan uyandırıyor. 2021 yılında kazının başladığı alanda, 16 metrelik ana kayaya oyulmuş büyük bir yapı tespit edildi. Yapı içinde, dışarıdaki yakılıp yerlere yerleştirilmiş yanmış hayvan başları bulunuyordu. Bu hayvanlar arasında yabani sığır, koyun, keçi, atgiller ve ceylan gibi türler yer almaktadır.

Serenay Sarıkaya’dan İtiraf: Mert Demir ile İlişkimiz Kendi İrademizle Devam Ediyor Serenay Sarıkaya’dan İtiraf: Mert Demir ile İlişkimiz Kendi İrademizle Devam Ediyor

Kazı ekibi, bu buluntulara dayanarak Çakmaktepe'nin, Göbeklitepe ve Karahantepe'nin atası olduğunu belirtiyor. Yontma taşı malzemeleri ve diğer kalıntılar, yerleşimin milattan önce 10 binlere kadar uzandığını ve Göbeklitepe'den 500 ila 1000 yıl daha eski olduğunu gösteriyor. Çakmaktepe'deki yapılar, özel ve kamusal yapıları içeren yapılar olarak tanımlanıyor. Ayrıca kazılar sırasında keşfedilen yapılar, yapıların terk edilmeden önce tamamen yok edilerek bırakıldığı ortaya çıkarılıyor.

Kazı alanı, kış mevsiminde zarar görmemesi için naylon brandalarla korunuyor. Bu buluntular, bölgedeki önceden bilinmeyen pek çok yerleşimin daha kolay tespit edilebilmesi olanakları sağlam durumda.

Kaynak: DHA