Ailelerin çocuklarına belirli bir alanı dayatmak yerine, onların bağımsız kararlar almalarına izin vermesi ve destekleyici bir rol üstlenmeleri gerektiğini ifade etti.
Yeditepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Kırıkkanat, öğrencilerin kariyer planlamasında hangi faktörleri göz önünde bulundurmaları gerektiğini açıkladı. Öğrencilerin genellikle hızlı iş bulma olasılığı yüksek alanlara yöneldiğini belirten Kırıkkanat, TÜİK verilerine göre sağlık, mühendislik, eğitim, bilişim ve iletişim teknolojileri gibi alanların tercih edildiğini söyledi. Ayrıca, teknolojik araçlar ve yapay zekanın mesleki keşif süreçlerini hızlandırdığını, ancak sosyal medya etkisi ve aile beklentilerinin gençlerin karar verme süreçlerini zorlaştırabildiğini belirtti.
2024 YKS Yerleştirme Sonuçları'na göre gençlerin dörtte birinin ilk tercihine yerleştiğini vurgulayan Kırıkkanat, bunun yalnızca YKS tercih sıralamasına dayalı bir veri olduğunu ve daha kapsamlı bir analiz gerektiğini ifade etti.
Duygusal Zekayı Geliştirmek Önemli
Kariyer gelişiminin yaşam boyu devam eden bir süreç olduğunu belirten Kırıkkanat, bireylerin kariyer hedeflerinin doğuştan gelen potansiyel, ilgi alanları, başarı deneyimleri, aile yaşantısı ve ülkenin ekonomik koşullarıyla şekillendiğini söyledi. Özellikle çocukluk dönemindeki oyunlar ve okul dönemi deneyimlerinin mesleki ilgi ve becerilerin keşfinde rol oynadığını belirtti. Duygusal zekanın, analitik ve yaratıcı zeka kadar önemli olduğunu ve bu becerilerin gençlerin kariyer hedeflerine ulaşmalarında önemli bir rol oynadığını vurguladı.
‘Ben Olamadım, Çocuğum Olsun’ Yaklaşımı Yanlış
Ailelerin, çocuklarının mesleki keşif sürecinde onların ilgi ve becerilerine odaklanması gerektiğini belirten Kırıkkanat, ailelerin kendi gerçekleştiremedikleri istekleri çocuklarına dayatmamaları gerektiğini ifade etti. Çocukların özerk kararlar almalarına izin verilmesi ve destekleyici bir yaklaşım sergilenmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, sosyal kıyaslamalardan kaçınılması ve her çocuğun bireysel gelişim hızının dikkate alınması gerektiğini belirtti.
Okul Yönetimi ve Kariyer Danışmanlığı
Okul yönetiminin, okul psikolojik danışmanlarıyla iş birliği yaparak öğrencilere kariyer yolculuklarında nasıl destek olabileceklerini de açıklayan Kırıkkanat, danışmanların öğrenci ve ailelerle yapılan görüşmeler ve ölçüm araçları yardımıyla kapsamlı bir yol haritası oluşturmalarının önemine dikkat çekti. Öğrencilerin hayalleri için heyecanlanmalarına fırsat tanınmasının kariyer gelişimlerinde büyük katkı sağladığını belirtti.