İzmir Kuş Cenneti Saha Sorumlusu Celal Murat Aslanapa, bu alanda 300 kuş türünün tespit edildiğini belirterek, "Ziyaretçilerimiz burada araçlarını otoparka bırakıp, içeriye yaya veya bisikletle giriş yaparak doğa yürüyüşü, kuş gözlemi ve doğa fotoğrafçılığı yapıyor. Ayrıca temiz hava eşliğinde piknik yapabiliyorlar," dedi.

Gediz Deltası Sulak Alanı, flamingoların Türkiye'deki iki üreme sahasından biri olmasının yanı sıra, balıkçıl, pelikan ve kervan çulluğu gibi birçok kuş türüne de ev sahipliği yapıyor. Alan, biyoçeşitlilik açısından zengin olup, çeşitli kuş türlerinin görsel şölen sunduğu bir yer olarak öne çıkıyor. 7'den 70'e her yaştan ziyaretçinin ilgi gösterdiği bu bölge, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından korunan alanlar arasında yer alıyor. Aslanapa, "Gediz Deltası, halk arasında 'İzmir Kuş Cenneti' olarak bilinir. Burada 300 kuş türü, memeli hayvanlar, sürüngenler, amfibiler, tatlı ve tuzlu su balıkları bulunuyor," diye konuştu.

ÜCRETSİZ GİRİŞ

Gediz Deltası'nın haftanın 7 günü ziyaretçilere açık olduğunu ifade eden Aslanapa, "Ziyaretçiler, araçlarını otoparka bırakıp içeriye yaya veya bisikletle giriş yapabilirler. Giriş ücretsizdir. Burada doğa yürüyüşü, kuş gözlemi, doğa fotoğrafçılığı ve piknik yaparak vakit geçirebilirler. Yılın ilk 8 ayında yaklaşık 20 bin ziyaretçi geldi," dedi.

1 Haftalık Asayiş Denetimlerinde 280 Şüpheli Tutuklandı 1 Haftalık Asayiş Denetimlerinde 280 Şüpheli Tutuklandı

KUŞ HAREKETLİLİĞİ

Eylül itibarıyla Gediz Deltası'ndaki kuş hareketliliği hakkında bilgi veren Aslanapa, "Yaz göçmenleri bölgemizden ayrılmaya başlarken, kış göçmenleri gelmeye başladı. Flamingolar, üreme adasında yumurtadan çıkan yavrularıyla uçmayı öğreniyor. Bu flamingolar Tuz Gölü'ne gidip gelebilir ya da Yunanistan, İtalya, Fransa, İspanya, Tunus ve İsrail gibi Akdeniz kıyısındaki ülkelere göç edebilirler. Avrupa'dan gelen kış göçmenleri ise özellikle soğuk havalar nedeniyle alanımıza yoğun olarak gelir," şeklinde konuştu.

Kaynak: DHA