GÜNDEM

Gaziantep'te 8 Bin Tarım İşçisi, Biber Temizliğiyle Geçimini Sağlıyor

Gaziantep İslahiye`de, "kırmızı altın" olarak adlandırılan kırmızıbiberlerin pul biber haline getirilmesi sürecinde 8 bin tarım işçisi görev alıyor.

Abone Ol

Türkiye'nin kırmızıbiber ihtiyacının büyük kısmını karşılayan İslahiye'de, bu yıl 26 bin 500 dekar alanda biber üretimi yapılıyor ve 53 bin ton rekolte bekleniyor. Hasat dönemiyle birlikte, biberler çöplerinden arındırılarak temizleniyor ve kurutulup pul biber haline getiriliyor.

İlçede bulunan 20 pul biber işleme tesisinde, hem merkez hem de kırsal mahallelerde kurulan çöp çekme alanlarında 8 bin tarım işçisi istihdam ediliyor. Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu bu işçiler, iki ay sürecek çalışma döneminde aile ekonomilerine katkı sağlıyor. Biber işleme tesisi sahibi Ökkeş Köse, hasat edilen biberlerin çöplerinden temizlendikten sonra kurumaya bırakıldığını ve ardından pul bibere dönüştürüldüğünü belirtti. Köse, ürünlerin sadece iç piyasada değil, İngiltere ve Almanya gibi Avrupa ülkelerine de ihraç edildiğini ifade etti.

İslahiye Ziraat Odası Başkanı Mehmet Köse ise, kırmızıbiber hasadının binlerce insan için iki ay süren istihdam fırsatı sunduğunu vurgulayarak, "Pul biber üretimi hem ilçe ekonomisine katkı sağlamakta hem de mevsimsel olarak binlerce kişiye iş imkanı sunmaktadır. Hasat edilen biberler tesislere götürülerek pul bibere dönüştürülüyor. Çiftçilerimiz, biberlerin temizlenme sürecinde 8 bin işçiyi istihdam ediyor. Bu durum, bölge ekonomisine önemli katkılar sağlamakta ve yüksek kaliteli kırmızıbiberlerin üretilmesine olanak tanımaktadır" dedi.