GÜNDEM

Gaziantep'in Tarihi Bakırcılar Çarşısı'nın En Yaşlı Bakır Ustası: Miktat Çelik

Gaziantep'in tarihi Bakırcılar Çarşısı, 4 asırdır süregelen bakırcılık geleneğinin sesi olmaya devam ederken, bu geleneğin en yaşlı temsilcisi Miktat Çelik (83), 70 yıl boyunca süregelen mesleğine son 10 yıldır 3 metrekarelik bir dükkanında devam ediyor.

Abone Ol

1941 yılında doğan Çelik, 13 yaşında babası tarafından zorla bir bakırcı ustasının yanında çırak olarak mesleğe adım attı.

Miktat Çelik, yıllar içinde bakır işleme sanatını geliştirdi, eski bakır eşyaların tadilatını yaparak geçimini sağladı. Ancak, son zamanlarda bakırcılık mesleğinin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu dile getiriyor. Yeni çırakların yetişmemesi ve bakırın maddi olarak insanları zorlaması, bu sanatı tehdit eden önemli faktörler arasında yer alıyor.

Çelik, “İnsanlar artık bakıra bakmakla yetiniyor” diyerek, bakıra olan ilginin her geçen gün azaldığını vurguladı. Mesleğinin yok olma aşamasına geldiğini ifade eden usta, 70 yıllık tecrübesiyle bakırcılığın önemini ve güzelliklerini geleceğe taşımak için mücadele etmeye devam ediyor.