23 İlde DEAŞ Operasyonu: 88 Gözaltı 23 İlde DEAŞ Operasyonu: 88 Gözaltı

Fındık üreticisi Yusuf Kalyoncu, “Bu yıl işçi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle imece usulü çalışma sistemine döndük. Birbirimize yardımlaşıyoruz; sabahları gruplar halinde, acil olan üreticilerin fındıklarını ücretsiz topluyoruz. Karşılığında ise aynı hizmeti biz de alıyoruz” şeklinde açıklamada bulundu.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 2024-2025 sezonu için kabuklu fındığın 'levant kalite' alım fiyatını kilogram başına 130 TL olarak belirlemişti. Bu fiyatın ardından fındık üreticileri hasat çalışmalarına başladı. Düzce’nin Yığılca ilçesinde, üreticiler maliyetleri düşürmek için imece usulü çalışmaya karar verdi. Organize olan üreticiler, imece yöntemiyle işçi çalıştırarak bahçelerindeki fındıkları sırayla topluyor.

Yüksek işçi maliyetlerine dikkat çeken Yusuf Kalyoncu, “Gurbette yaşayan vatandaşlarımız var ve fındıklarını hızlıca toplatmaları gerekiyor. İşçi maliyetlerinin yüksekliği, imece usulü çalışma sistemini geri getirdi. Bu yöntemle, birbirimize yardımlaşıyoruz ve bu sayede yardımlaşma bilinci oluşuyor. Vakit, yardımlaşma vakti ve birbirimize destek olma zamanı” dedi.

Kaynak: DHA