GÜNDEM

Fenilketonüri Hastalarına Gıda Desteği Başladı

Mersin Büyükşehir Belediyesi, kalıtsal ve metabolik bir hastalık olan fenilketonüri bağlantıları için gıda destek projesi başlattı.

Abone Ol

Sosyal Dairesi Hizmetler Başkanlığı uyumluluğunda, fenilketonüri hastalarına uygun gıda ürünlerine ulaştırılıyor. Aileler, fenilketonüri başkalarına uygun yerde bulunan gıda kolilerini, kendilerine en yakın Mahalle Mutfağı'ndan alabiliyor. Gıda kolisinin içerisinde; 250 gramlık 4 adet düşük proteinli makarna, 250 gramlık 2 adet düşük proteinli şehriye, 1 kiloluk genel amaçlı karışım ve 1 paket gofret bulunuyor.

Sosyal Dairesi Hizmetler Başkanı Engin Yıldırım, çölyak hastalığı ile ilgili 2020 yılından beri hem glütensiz hem de glütensiz bir döneme ücretsiz olarak ulaştırdıklarını belirtti. Ramazan ayında da glütensiz gıda paketi ile destek sağladıklarını ifade eden Yıldırım, son 5 yıl içinde 2500'e yakın glütensiz gıda paketi dağıttıklarını anlattı. Yeni projelerin hedef kitlesinin fenilketonüri ülkeye sahip olduklarını vurgulayan Yıldırım, "Fenilketonüri hastalığı, ömür boyu hayvanlardan kaynaklanan proteinlerin tüketilmesinin yasak olduğu kalıtsal metabolik bir belirti. Yeni doğan bebeğin erken teşhis edilmesi için topuk kan belirtisi ile tanınıyor. Hayatları boyunca özel beslenmek zorunda olan hastalar düşük proteinli sıvı teminini sağlayan fiyat sınırlaması ve yüksek maliyetler nedeniyle, bu zor ekonomik kapasitede vatandaşların yüklerini azaltmak için düşük proteinli gıdaların bulunduğu paketler hazırlandı." dedi.

Yıldırım, "Mersin'in tüm ilçelerinde bulunan 28 teslimat aralığın, kalıcılığımıza bu ürünlerimizi teslim ediyoruz. Bu yaygın noktalar sayesinde, düşük proteinli gıdaları ulaştırarak vatandaşımızın cebine bir nebze de olsa katkı sağlarız. ve her zaman herkese katkı sağlamaya devam ediyoruz. Yeni projemiz hayırlı uğurlu olsun." şeklinde konuştu.

11 yaşındaki oğlu Cihan Berat'ın fenilketonüri hastası olduğunu söyleyen Emine Kuş, "Bizi nasıl buldular, ona bile şaşırdık. Eve geldiler, bize haber verdiler. Çok mutluyduk. Çünkü hastalığımızın farkında olmayan çok insan var. Hiç kimse bilmiyor. Çölyak hastalığı gibi Değil. Belediye'nin böyle bir girişiminde bizi çok mutlu etti. Hem çok mutluyduk, hem de çok duygulandık." tasarruf kullanıldı.