Çorum Belediyesi ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı işbirliğiyle gerçekleştirilecek proje kapsamında, Çorum'da evcil hayvanlar için yaş mama üretimi yapılacak modern bir tesis inşa edilecek.

Tesisin kurulumu için önemli bir adım atıldı ve Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehlika Dicle ve Belediye Başkan Yardımcısı Lemzi Çöplü arasında bir protokol anlaşması imzalandı. Çorum'un Halk Et ve Hayvan Pazarı'nın bulunduğu bölgede inşa edilecek olan tesisin yaklaşık 37 milyon TL'ye mal olacağı ve 18 ay içinde tamamlanarak hizmete girmesi bekleniyor.

Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, tesisin kurulması ile ilgili yaptığı açıklamada, Çorum Halk Et Kombinası'nın günlük 250 büyükbaş ve 500 küçükbaş hayvan kesim kapasitesine sahip olduğunu hatırlatarak, kombinanın kesimhane atıklarının değerlendirileceğini söyledi. Aşgın, bu atıkların işlenerek kedi ve köpekler için yüksek katma değere sahip yaş mamaya dönüştürüleceğini belirtti. Ayrıca, bu üretim tesisinin çevresel kirlenmeyi önlemeye katkı sağlarken, endüstriyel simbiyoz örneği oluşturarak yeni istihdam fırsatları yaratacağını da vurguladı.

Süryaniler, 'Doğuş Bayramı'na Coşkulu Başlangıç Yaptı Süryaniler, 'Doğuş Bayramı'na Coşkulu Başlangıç Yaptı

Başkan Aşgın, projeyle Türkiye'nin ithalata bağımlı olduğu evcil hayvan mamaları sektöründe yerli üretimin artırılmasının hedeflendiğini, ayrıca bu tesisin ihracat yoluyla ülke ekonomisine katkı sağlamayı amaçladığını ifade etti. Tesis, bölgesel ve ulusal çapta ürün teminine de katkı sunarak, hayvan barınaklarının ihtiyaçlarının büyük bir kısmını karşılayabilecek kapasiteye ulaşacak.

Proje kapsamında, yaş mama üretimi için gerekli olan makine ve ekipmanlar temin edilecek, ürünlerin uygun koşullarda saklanabilmesi için soğuk hava depoları kurulacak. Ayrıca, hijyenik bir üretim ortamı sağlamak amacıyla küçük ölçekli inşaat çalışmaları yapılacak. Üretimin uluslararası gıda güvenliği standartlarına uygun olabilmesi için gerekli belgeler alınacak.

Yeni tesisin üretim alanı yaklaşık 960 metrekare olacak ve yıllık ortalama 2 bin ton atık işlenerek, bu atıklardan 2 bin ton yaş mama üretilecek. Üretimin tek vardiya sistemiyle yapılacağı tesiste, yıllık 5 milyon kutu mama üretimi planlanıyor. Bu üretim kapasitesi, Türkiye'deki mevcut hayvan barınaklarının neredeyse tüm ihtiyacını karşılayabilecek büyüklükte olacak.

Kaynak: DHA