Arabulucuya başvurulmadan ev sahibi yada kiracı mahkemeye başvuramayacak. Bu durumda uzlaşmayı tercih edeceklerini söyleyen bir çok ev sahibi ve kiracı bulunurken, avukat Iyaz Çimen, “"Şu anki durum Sulh Hukuk mahkemelerinde yoğunluğun çok fazla artmasını, duruşmaların 1 yıl hatta 1.5 yıl kadar sonraya verilmesine sebep oluyor. Bizim taraf olduğumuz dosyalarda yüzde 10 ila 20 arasında bir uzlaşma söz konusu olabiliyor" ifadelerini kullandı.

Avukat Uyuşturucu Ticaretinden Tutuklandı Avukat Uyuşturucu Ticaretinden Tutuklandı

Tahliye, kira tespit, kontrat kaynaklı sorunlar, uyarlama, taşınmaz paylaşımı, kat mülkiyetinden kaynaklı uyuşmazlıklar gibi davalar için 1 Eylül’den itibaren arabuluculuk dönemi başlıyor. Kiracılar yada ev sahipleri arabulucuya başvurmadan herhangi bir dava açamayacak. Davayı açmak isteyen tarafın başlatacağı arabuluculuk süreciyle ilgili durumu avukat Iyaz Çimen aktardı. Ev sahibi ve kiracı davaları sebebiyle mahkemelerde yaşanan yoğunluğun bu şekilde azalacağını ifade eden Çimen, “Uzlaşıldığı zaman da tarafların uzlaşma durumuna göre bu arabuluculuk tutanağı aynı bir mahkeme kararı hükmünde oluyor" dedi.

"MAHKEMENİN DAVA YÜKÜ SAYISI AZALMIŞ OLACAK" 

Çimen, “Arabuluculuk başvurusu yapıldığından sonraki 3 haftalık süreçte, arabuluculuk başvurusunun bir neticeye bağlanması yönünde süreci tamamlaması gerekiyor. Zorunlu hallerde 1 haftalık ek süre, uzatma olabiliyor. Arabuluculuğa başvuru yaptığımızdaki temel mantığımız şu. Tarafların yargılama sürecine bilfiil dahil olmasıyla birlikte hem onların içindeki adalet inancının artması hem de mahkemelerin iş yükünün azalması amaçlanmakta. Dolayısıyla arabuluculuk kanunu yoluyla yapılan başvurularda bir nebze olsun bir anlaşma sürecine gidildiğinde mahkemeye gidilmemiş olacak ve mahkemenin dava yükünün sayısı azalmış olacak" dedi. 

"ARABULUCULUKTA UZLAŞMA OLMAZSA DAVA YOLUNA GİDİLECEK"

Avukat Iyaz Çimen, “Arabuluculuk alternatif çözüm yöntemlerinden bir tanesi. 2013 yılından beri ülkemizde uygulanan bir yol ve bazı davalarda davayı açmadan önce tarafların öncelikle arabuluculuk kanunu yoluna başvuru yapması gerekiyor. Burada kiracıyla ilgili olan uyuşmazlıklarda geçen sene kanunlaştığı üzere 1 Eylül'den itibaren eğer bir tahliye ya da kiranın belirlenmesiyle ilgili bir uyuşmazlık sözkonusuysa bununla ilgili taraflar arabuluculuk kanunu yoluna başvuru yapacaklar. Akabinde arabuluculukta uzlaşma gerçekleşmezse dava yoluna ancak o şekilde gidebilecekler. Zorunlu olduğu için eğer ki arabuluculuk yolunda uzlaşma olmazsa daha sonra dava aşamasında kaybeden kısım kimse o taraf arabuluculuk masrafını ödemekle yükümleniyor. Eğer ki bir uzlaşma söz konusu olursa da arabuluculuk ücreti taraflar arasındaki anlaşmaya göre bir tarafın ya da karşılıklı ödeme yöntemiyle ödenebiliyor" ifadelerini kullandı.