Doç. Dr. Hasan Ali Dal, proje hakkında yaptığı açıklamada, astronomi ve astrofizik alanında güneş aktivitesini inceleyen çalışmalarda, Güneş Aktivite Çevrimi'nin son dört döngüsünde genlik düşüşü gözlemlendiğini belirtti. Güneş Aktivite Çevrimi, güneş yüzeyindeki lekelerin zaman içindeki değişimi ile tanımlanır ve son dört yüz yılda bu çevrimin bazı belirsizlikler taşıdığına dikkat çekti.

Güneşin Çevrimsel Davranışları ve Diğer Yıldızlarla İlişki

Doç. Dr. Dal, güneşin, 11 yıllık döngüler dışında başka bir döngüsel davranışa da sahip olabileceğini ifade etti. 2018 yılında başlatılan doktora çalışmasında, EÜ Fen Bilimleri Enstitüsü öğrencisi Ezgi Yoldaş’ın, güneş yüzeyindeki 11 yıllık aktivite döngüsüne ek olarak, yaklaşık 30 yıllık başka bir çevrim olduğunu ortaya koyduğunu belirtti. Bu bulgunun diğer yıldızlarla da test edilmesi gerektiğini vurguladı.

Projenin Bilimsel ve Ekonomik Katkıları

Doç. Dr. Dal, projenin güneş ve diğer yıldızlarda gözlenen aktivite değişimlerini anlamaya yönelik önemli katkılarda bulunacağını ifade etti. Bu tür çalışmaların, güneşin davranışlarını daha iyi tahmin etmeyi ve uzay havası tahminlerinin doğruluğunu artırmayı amaçladığını belirtti. Yanlış tahminlerin, ülkeler üzerinde milyarlarca dolarlık ekonomik kayıplara yol açabileceğini ve toplumsal yaşantıyı etkileyebileceğini vurguladı. Bu bağlamda, proje sonuçlarının ülkeler için büyük ekonomik getiriler sağlayabileceğini söyledi.

EÜ Rektörü'nden Tebrik

Yolda Yatan Köpeği Ezen Sürücü Yakalandı Yolda Yatan Köpeği Ezen Sürücü Yakalandı

EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, proje ekibini makamında kabul ederek başarılar diledi. EÜ'nün güçlü Ar-Ge ve inovasyon altyapısına sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Budak, "Cumhuriyetimizin ikinci asrını 'Türkiye Yüzyılı' olarak adlandırdığımız bu dönemde Türk bilim yüzyılını oluşturma vizyonumuza katkıda bulunan ekibimizi tebrik ediyorum" dedi.

Kaynak: DHA