Olay, 22 Mayıs 2023'te Kozlu ilçesi Fatih Sitesi mevkiindeki bir evin otoparkında gerçekleşmiştir. Murat Dursun, kıskançlık nedeniyle tartışarak ayrıldığı beden eğitimi öğretmeni Buket Y.'nin evinin otoparkına gitmiştir.  Dursun, Buket Y.'nin otomobilinin lastiklerini bıçakla kesmiş ve apartmanın güvenlik kameralarını kırmıştır.  Bina görevlisi gelince Murat Dursun, otoparkta saklanmıştır.  2 saat sonra Buket Y., otomobilinin yanına geldiğinde bulunduğu yerden çıkan Dursun, kadına yanında getirdiği bıçakla saldırmıştır.  Buket Y. yaralanmıştır.

Murat Dursun, "kadına karşı tasarlayarak öldürmeye teşebbüs" suçundan yargılanmış ve 16 yıl hapis cezasına çarptırılmıştır.  Aldatıldığını öne süren Dursun'a haksız tahrik indirimi ile suçun niteliği ve işleniş biçiminden dolayı takdiri indirim de uygulanmamıştır. 

Bu olay, eski sevgili arasındaki kıskançlık ve şiddet konusunu gündeme getirmiştir. Kadına yönelik şiddet, toplumumuzda hala önemli bir sorun olmaya devam etmektedir. Bu tür olayların önlenmesi ve kadınların güvenliğinin sağlanması için adli ve toplumsal olarak daha etkin önlemlerin alınması gereklidir.

Hukuki Değerlendirme

Murat Dursun'un eylemleri, "kadına karşı tasarlayarak öldürmeye teşebbüs" suçunu oluşturmuştur. Buket Y.'ye yönelik 6 bıçak darbesi, öldürme kastıyla gerçekleştirilmiş ve bu nedenle ağır bir ceza yaptırımı uygulanmıştır. 

Dursun'un haksız tahrik ve takdiri indirim taleplerinin reddedilmesi de adil bir karar olarak değerlendirilebilir. Kişisel kıskançlık ve aldatılma hissi, bir insanın yaşamına kasıtlı olarak son verme girişimini haklı göstermemektedir. Dolayısıyla mahkeme, eylemin hukuki ve ahlaki ağırlığını dikkate alarak cezayı indirmemiştir. 

Bu tür şiddet olaylarının önlenmesi için adli ve toplumsal çabaların artırılması gerekmektedir. Kişilerin eski sevgilileri veya eşlerine yönelik şiddet eylemlerini, hiçbir gerekçeyle haklı gösterilemeyeceği vurgulanmalıdır. Kadınların can güvenliği en öncelikli hak olup, toplumun tüm kesimlerince korunması gerekmektedir.

Kütahya'da İşçi Servis Otobüsleri Çarpıştı; 3 Yaralı Kütahya'da İşçi Servis Otobüsleri Çarpıştı; 3 Yaralı

Kaynak: DHA