GÜNDEM

Erken Teşhisle 27 Kanser Hastası Hayata Tutundu

Sağlık Bakanlığı’nın 81 ilde uygulamaya koyduğu ve 2018’den beri Yalova’da hizmet veren Sağlıklı Hayat Merkezi (SHM), 2024 yılının ilk sekiz ayında 2 bin 464 başvuru aldı.

Abone Ol

SHM bünyesinde faaliyet gösteren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ise 29 bin 971 kişiye hizmet sundu. Bu tarama sonuçlarına göre, 17 kişide meme kanseri, 3 kişide kolorektal kanser ve 7 kişide serviks (rahim ağzı) kanseri tespit edilerek, toplam 27 hasta erken teşhis sayesinde tedaviye alındı.

Yalova'da 2018 yılında açılan Sağlıklı Hayat Merkezi, ücretsiz sağlık hizmetleri sunarak halkın fiziksel ve ruhsal sağlık sorunlarını çözmeyi hedefliyor. 43 personelden oluşan ekip, diyetisyen, psikolog, fizyoterapist, çocuk gelişimi uzmanı ve sosyal çalışmacılar ile danışmanlık, halk sağlığı eğitimleri, kanser ve diğer sağlık taramaları sunuyor. Merkez, eğitim, ağız ve diş sağlığı, KETEM, Aile Planlaması Eğitim Merkezi (APEM), Üreme Sağlığı Eğitim Merkezi (ÜSEM), sigarayı bırakma programları gibi çeşitli hizmetlerle vatandaşlara destek oluyor.

2024’ün İlk 8 Ayında 29 Bin 971 Kanser Taraması Yapıldı

Bu yılın ilk sekiz ayında SHM’ye 2 bin 464 kişi başvururken, KETEM’e toplam 29 bin 971 kişi geldi. Meme kanseri taramasında 8 bin 902 mamografi çekildi. Kolorektal kanser taramasında 10 bin 978 kişiye Gaitadan Gizli Kan (GGK) testi yapıldı, rahim ağzı kanseri taramasında ise 10 bin 91 kişiye HPV testi uygulandı. Taramalar sonucunda 400 mamografi, 182 GGK ve 198 HPV testi pozitif çıktı ve bu hastalar hastanelere yönlendirildi. Yapılan değerlendirmelerde 17 meme kanseri, 3 kolorektal kanser ve 7 rahim ağzı kanseri vakası erken teşhisle tedavi edilmeye başlandı.

‘Yalova’daki Herkes SHM’yi Ziyaret Etmeli’

İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Osman Karakuş, SHM’nin kanser hastalıklarının erken teşhisi noktasında kritik bir rol oynadığını belirtti. Karakuş, “Sağlıklı Hayat Merkezi, Yalova’da 2018 yılında açıldı ve topluma sağlık hizmeti sunma amacıyla çalışıyor. Burada diyetisyenler, psikologlar, çocuk gelişim uzmanları, diş hekimleri ve birinci basamak hekimlerimiz hizmet veriyor. Sağlıklı yaşam ve koruyucu hekimlik konularında bilgi veren bu merkez, Yalova’da herkesin mutlaka ziyaret etmesi gereken bir yer” dedi.

Randevu ve Hizmet Bilgileri

SHM’den hizmet almak isteyen vatandaşlar, 182’yi arayarak ya da aile hekimleri aracılığıyla randevu alabilirler. SHM sorumlu hekimi Doğukan Çiftçi, merkezde 3 psikolog, 3 diyetisyen, 2 sosyal hizmet uzmanı, 1 fizyoterapist ve 1 çocuk gelişim uzmanının ücretsiz hizmet sunduğunu ifade etti. Ayrıca, aile planlaması hizmetleri ve tarama hizmetleri de sağlanıyor. Diş hekimi, fizyoterapist ve sosyal çalışmacılar gibi sağlık profesyonelleri de çeşitli hizmetlerle vatandaşların yanında oluyor.

Kişisel Deneyimler ve Memnuniyet

SHM, fiziksel rahatsızlıkların yanı sıra psikolojik destek hizmetleri de sunuyor. Zekiye Cirik (65), yakın zamanda annesini kaybettikten sonra SHM’den psikolojik destek aldığını ve bu hizmetten çok memnun kaldığını belirtti. Cirik, “Bu merkezde aldığım psikolojik destek sayesinde kendimi çok daha iyi hissediyorum. Çevremdeki arkadaşlarıma da burayı tavsiye ettim. Burada birebir ilgi görmek çok güzel ve hastaneler kadar yoğun olmaması da büyük bir avantaj” diye konuştu.