Ziraat Odası Başkanlığı Gökal Kasabası, Çermik Kaplıca Mahallesi, Cevizlidere Mezrasında fındık alımına yönelik basın açıklaması gerçekleştirdi. Cevizlidere Mezrasında fındık hasadı yapan çiftçilerle bir araya gelen Ziraat Odası Başkanı Arif Yılmaz Köksal, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin Erbaa’da 19 Eylül’de fındık alımına başlayacağını söyledi. Başkan Köksal, fındık üreticilerine uyarılarda bulundu.

Köksal: “Fındık Hasadı Erken Başlamamalı”

Arif Yılmaz Köksal, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin neden geç açıldığı ve piyasadaki fiyatlara ilişkin basın açıklaması yapmak üzere Gökal Belediye Başkanı ve çiftçilerle bir araya geldi. Erbaa’da 1.600’e yakın fındık üreticisi var diyen Köksal: “Otuz bin dönüme kadar fındık arazilerimiz var. Bu otuz bin dönüm ve yirmi üç tane köyde yapılan üretimin üçte biri Gökal Kasabasında. Şu an da üretim yapan, gördüğünüz çuvallarımızda hasat yapan çiftçilerimizin hatta bir kısmının da yeşil olduğunu söyledik. Sosyal medyadan ve mesajlar yoluyla fındık hasadının çok erken başlamaması gerektiği yönünde basın açıklaması yapmıştık. Bugün de bu açıklamayı tekrar ediyorum. Gördüğümüz kadarıyla ağaçlara da baktık, daha fındık hasadının bir haftaya kadar süresi var.” dedi.

Köksal: “Erken Hasat Yapmak Zararlı”

Fındıkta erken hasat yapmanın zararları olduğunu ifade eden Köksal, çiftçileri uyararak: “Toprak Mahsulleri Ofisi ilçemizde alım yaptığına göre içinde buruşuk oranı oluyor, nem oranı yüksek oluyor. Dolayısıyla çiftçi ofis alımlarında geri dönüyor. Bu açıdan ben tekrar buradan söylüyorum, bu erken hasat yapmayı bırakmamız lazım. En azından fındıkların şuradaki gibi sararma göstermesi lazım. İçlerinin de kuru olması lazım. Bu şekilde hasat zamanı belki de bir hafta sonra olabilir. Ben çiftçiye sorduğumda bana şöyle söylediler. Domuz tehlikesinden dolayı da erken hasat yapıyoruz dediler.” dedi.

Fındık Alımı 19 Eylül’de

Erbaa’da fındık alımına 19 Eylül’de başlanacağını söyleyen Köksal, alım yerinin Erbaa Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü’nün sosyal tesislerinde olacağını kaydetti. Köksal: “Toprak Mahsulleri Ofisi 2019’dan beri ilçemizden fındık alıyor. Toprak Mahsulleri Ofisi’ne teşekkür ediyorum. Bizim bölge de çiftçilerimiz bizi arayıp da neden geç açılıyorsunuz diye sorduklarında biz Erbaa’da 210 rakımıyla 1.510 rakımı arasında fındık alımı yapıyoruz. Dolayısıyla bütün hasat aynı anda olmuyor. Belki Karadeniz’de bir ay önceden fındık alımı yapılmaya başladı, biz Erbaa’mızda çiftçilerden edindiğimiz bilgilere göre 19 Eylül Pazartesi Günü Toprak Mahsulleri’nin Erbaa’da geçici alım merkezini açtıracağız. Alım yeri her zaman olduğu gibi Erbaa Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü’nün sosyal tesislerinde olacak. Buradaki fındığın Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fındık alım şartlarına uyması için çiftçimizin zamanında toplaması lazım. Buruşuk oranının çok düşük olması lazım, içinde yabancı madde oranı olmaması lazım, nem oranının altı buçuğun üzerine çıkmaması lazım. Bunun gibi kralları var, bu kuralları zaten yazılı olarak sosyal medyadan paylaşıyoruz.“ diye konuştu.

Merkür Jet Erbaaspor, Giresun Maçı Hazırlıklarını Tamamladı Merkür Jet Erbaaspor, Giresun Maçı Hazırlıklarını Tamamladı

Köksal: “Çiftçiler Toprak Mahsulleri Ofisi’ni Beklesin”

Çiftçilere uyarılarda bulunan Köksal, sözlerini şöyle tamamladı: “Çiftçi temsilcisi olarak rahatsız olduğum konu var. Piyasada bir firma var. Bu firma yöremizdeki ilk alıcılardan bir üstteki fabrikalara talimat veriyor. Bu talimatta belki bizim bölgemizde daha düşük fiyat, ben 43’lerde 42’lerde fiyat duydum. Bu fiyatın oluşmasına sebep bu firma çünkü bu firma 49, 48 TL’den alıp fındığımızı yurt dışına ihraç ediyor. Dolayısıyla biz fındıktan büyük gelir elde edemiyoruz.  Çiftçilerimizin Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açılmalarını beklemeleri lazım.  Piyasa o zaman oluşsun. Ben esnaf almasın demiyorum, esnaf da alacaksa Toprak Mahsulleri Ofisi’nin 52 TL bu bizim yöremize uygun fiyat. 52 TL’ye 50 randıman fındığı alıyor Toprak Mahsulleri Ofisi. Eğer esnafımız da bu fiyatın oluşmasını bekleyecekse çiftçilerimizin acele etmemesi lazım. Biz esnaf almasın demiyoruz ama burada en çok mağdur olan çiftçimiz. Ton başına 7- 8 TL gibi zararlar oluyor. Dolayısıyla fındıklarını erken hasat etmesinler, iyi kurutsunlar, içinde yabancı madde olmasın, Toprak Mahsulleri Ofisi’ni beklesinler.” dedi.

Editör: TE Bilişim