“Şap Hastalığı çift tırnaklı hayvanlarda (sığır, manda, koyun, keçi, domuz) hastalık oluşturan, oldukça bulaşıcı viral bir hastalıktır. Hastalığın bulaşma oranı yüksek olup, hassas hayvan popülasyonlarında % 100'e kadar ulaşabilmektedir. Bu nedenle hastalık ekonomik yönlerden büyük önem taşımaktadır. Ülkemizde özellikle hastalık etkeninin alt tiplerinin değişikliğe uğradığı yıllarda zaman zaman çift tırnaklı hayvanlarda ölümlere ve verim kayıplarına neden olarak ekonomik anlamda ciddi problemler oluşturmaktadır.
Hastalıkla Mücadele ülkemizde koruyucu aşılama yöntemi ile yapılmakta olup Tarım ve Orman Bakanlığına ait Şap Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde bu hastalığa karşı yerli aşı üretimi başarıyla sürdürülmektedir.2023 yılında ilimizde yılda 3 kez olmak üzere 1232 yerleşim yerinde 606.306 doz şap aşısı uygulanmış olup alınan tedbirler neticesi hastalığın ilimizde salgın hastalık boyutuna ulaşmadan kontrol altına alınmıştır. Alınan tedbirler ve yapılan mücadele sonucunda 2023 yılında ilimizde kurban bayramı döneminde il dışına hayvan sevkleri sorunsuz yapılmış Tokat ili İstanbul iline en fazla hayvan sevki yapan il olmuştur. Bu bağlamda 1,2 milyar TL il ekonomisine katkı sağlanmıştır.
İlimize komşu Sivas, Yozgat, Ordu illerinde görülen Şap Hastalığı mihrakları nedeniyle Hayvan satış yerleri kapatılmıştı. Son günlerde ilimizde de hastalığın birkaç hayvancılık işletmesinde görülmesi yapılan filyasyon çalışmasında kaynağın hayvan pazar yerleri olması nedeniyle 2023/03 sayılı İl Hayvan Sağlığı Zabıtası Komisyonu kararı ile İl Genelindeki tüm hayvan pazar yerlerimiz 17.01.2024 tarihinden itibaren tedbir amacıyla 2.bir emre kadar kapalı kalacaktır.
2024 yılında mart ayında başlanması planlanan İlkbahar dönemi şap aşılama kampanyası öne çekilerek başta hastalık mihrak bölgeleri olmak üzere riskli tüm köylerimizde aşılama çalışması başlatılmıştır. İl ve ilçe müdürlüğümüz bünyesinde buluna 95 Veteriner Hekim ve Yardımcı sağlık personelimizle şu an sahadayız.
Yetiştiricilerimizin işletmelerine bu süreç içinde başta celepler olmak üzere yabancı kişi ve araçları almamaları, işletme girişlerinde gerekli dezenfektan kurallarına uymaları, şüpheli hastalık durumlarında il ve ilçe müdürlüklerimize ihbarda bulunmaları hastalıkla mücadelede oldukça önemlidir. Şu an hastalıkla ilgili ilimizde tüm idari ve fenni tedbirler alınmıştır.” İfadelerine yer verdi.
Murat Berber Kelkit Gazetesi (Özel)