ERBAA HABER

“Erbaa Çiçeklerle Güçlensin” Projesi Tanıtıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı 2023 Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında desteklenen Erbaa Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından yürütülen "Erbaa Çiçeklerle Güçlensin" projesinin açılış ve tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Abone Ol

Erbaa Ahmet Yenihan Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştiren programa Erbaa Kaymakamı Dr. İsmail Altan Demirayak, Erbaa Belediye Başkan Vekili Ali Canik, Tokat İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Şahin, OKA Tokat İl Koordinatörü Melika Dicle, Tokat Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu  il Koordinatörü Fevzi Çiçek, Tokat İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Recep Gökçe, Erbaa İlçe Tarım Müdürü Murat Gökbulut, Siyasi Parti İlçe Başkanları, İl Genel Meclis Üyeleri ve Köy Muhtarları katıldı.

Erbaa’da  kırsalda yaşamakta olan 18-40 yaşları arasındaki kadınların kesme çiçek üretimi yapılan seralarda istihdamını gerçekleştirmeyi ve artırmayı hedefleyen projenin toplam bütçesi 2.084.000,00 TL olup Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından %90 oranında hibelendirilmiştir. Proje kapsamında sera kurulumu, gerbera ve karanfil çiçeği yetiştiriciliği, kesme çiçekçilik kursu ve kadın kooperatifi kurulması gibi faaliyetler gerçekleştirilecektir.

Açılış programında konuşan Erbaa Kaymakamı Dr. İsmail Altan Demirayak konuşmasında “Bugün burada Erbaa Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliğimiz tarafından yürütülen ve Orta Karadeniz Kalkınma ajansımız tarafından desteklenen “Erbaa Çiçeklerle Güçlensin” projemizin proje tanıtımını yapmanın memnuniyetini, kıvancını ve mutluluğunu hep birlikte yaşamaktayız.

Hiç şüphesiz ki Erbaa’mız sanayide, tarımda ve ticarette çok hızlı bir şekilde gelişme gösteren, Tokat ilinin en fazla nüfusa sahip olan, İlimizin en büyük Organize Sanayisine bünyesinde barındıran ve 100 bini aşkın nüfusu ile çok hızlı büyüyen bir ilçemizdir. Elbette ki Erbaa’mızın bu hızlı gelişiminde tarım sektörünün çok önemli bir katkısı olduğunu biliyoruz. Erbaa verimli tarım arazileri, mümbit toprakları uygun iklim koşulları ile tarım bakımından çok yüksek bir hasılaya sahip, ilçemizde sebzeden, çeltik üretimine, ayçiçeği üretiminden, tütün üretimine, fındık üretiminden, tahıl üretimine, aynı zamanda üzüm üretimden bağ yaprağı üretimine çok geniş bir yelpazede zengin bir tarımsal ürün çeşitliliğine sahip bir ilçeyiz.

“TÜRKİYE’DE 2. SIRAYA YÜKSELMEYİ HEDEFLİYORUZ”

Erbaa ekonomisinin büyümesinde tarım aslında  lokomotif bir güç özellikleri taşıyor ve bütün bu ürünleri birlikte değerlendirdiğimizde yıllık ortalama 1 milyara yakın tarımsal hasılası olan bir ilçeden bahsediyoruz. Dolayısıyla burada mevcut tarımsal ürün çeşitliliği arttırmamız önem arz ediyor, bu tarımsal üretim kapasitesini arttırmak için tarımsal sulama alt yapısını güçlendirilmesi ve tarımsal döneme ait yeni projeleri geliştirmemiz önem arz ediyor. Aynı zamanda mevcut tarımsal üretime ilave katma değeri, yüksek yeni tarımsal üretim alanlarını da ilçemize kazandırmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda da yaklaşık 3 yıldır Tarım ve Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumunun, destekleriyle ilçemizde kesme çiçek üretimi anlamında ciddi sera yatırımları gerçekleştirildi.  Son 3 yıl içerisindeki yatırımlarla birlikte bizim burada kesme çiçek üretimi anlamında 600 dekara yakın bir sera alanımız oluştu. Tabi bu süreçte İl Özel İdaremizin çok ciddi katkıları oldu, bu yatırımlarla birlikte Erbaa’mız kesme çiçekçilik anlamında ciddi bir üretim potansiyeline sahip olacak. Şuan itibariyle kesme çiçekçilikte hali hazırda yetişmiş insan gücüyle ciddi bir üretim kapasitesine sahiptir. Türkiye’de 7.sıradadır ama Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleyen kurumunun bu hibe destekleriyle ilçemize kazandırmış olduğu seralarında faaliyete geçmesiyle birlikte, özellikle biz yazlık üretiminde Mayıs ve Aralık ayları arasında Yalova’dan sonra Türkiye’de 2. Sıraya yükselmeyi hedefliyoruz. Bu ciddi bir hedef, ulaşılabilir bir hedef bunu hep birlikte başaracağız. 

“GERBARA VE KARANFİL ÖNEMLİ BİR ÜRETİM ÜSSÜ OLMAMIZI SAĞLAYACAKTIR”

Bugün açılışını gerçekleştireceğimiz proje kapsamında bu kadar geniş bir alanda nitelikli iş gücüne ihtiyaç bulunmakta yani biz 600 dekara yakın sera üretim alanında bu kesme çiçek anlamında gerbera ve karanfil üretiminde nitelikli bir iş gücü yetiştirmeyi hedefledik. Orta Karadeniz Kalkınma ajansımız desteği ile Köyleri Hizmet Götürme Birliği tarafından bir uygulamalı eğitim vermek üzere sera kuracağız ve çoğunlukla kadınlarımız başta olmak üzere, 600 dönümlük alanda gerbera ve karanfil yetiştiriciliğinde, nitelikli iş gücünü yetiştirip burada istihdam etmeyi ve aynı zamanda bu uygulamalı eğitim seramızda da kadın kooperatifi oluşturmak süratiyle de kadınlarımızın daha fazla kazanç elde etmeleriyle bir üretim alanına dönüştürmeye hedeflemekteyiz. Başlangıcını yapacağımız, bu proje ileride bir mezat alanının oluşturulması, bir soğuk hava deposunun oluşturulmasıyla bu bölgede tam anlamıyla gerbara ve karanfil üretiminde önemli bir üretim üssü olmamızı sağlayacaktır. İleride bu ürünün dış ticaretini gerçekleştirdiğimiz takdirde, bu bölgede tarımsal hasıla anlamında çok ciddi katkıda bulunacaktır. Yıllık ortalama 50 milyona yakın gerbera üretimi gerçekleştirdiğimiz takdirde bu yıllık üretim hasılası 150 milyon TL rakama tekabül etmektedir. Dolayısıyla burada ortaya çıkan bu hasıla tüm Erbaa toplumunu tabana yayılacak çok ciddi çarpan etkileri olacak diye düşünüyoruz. İnşallah bunun dış ticaretini gerçekleştirmek suretiyle tarımsal hasılayı 2 katına çıkarmakta hedeflerimiz arasında bulunmaktadır.” İfadelerine yer verdi.