GÜNDEM

En Çok Turist Çin’den; Kapadokya Ve İstanbul’u Tercih Ediyorlar

Dünya Turizm Örgütü (DTO) verilerine göre 2023 yılında dünyada en çok turist gönderen ülke Çin oldu.

Abone Ol

Dünyanın birçok ülkesine seyahat eden Çinli turistlerin 248 bini Türkiye'ye geldi. Çinli turistlerin Türkiye'de en sevdiği yerler ise Kapadokya ve İstanbul olarak belirlendi. Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, 2023'te dünyanın en çok turist ağırlayan ülkeleri sıralamasından sonra dünyada en çok yurt dışı seyahate çıkan ülkelerin sıralamasına ilişkin DTO'nun verilerini derledi. DTO verilerine göre 2023 yılında 1 milyar 300 milyon kişinin, 1 milyar 482 milyon dolar harcama yaparak yurt dışı seyahatine çıktığını belirten Yavuz, dünyada kişi başı turizm harcamasının ise 1140 dolar olduğunu söyledi. 2023 yılındaki dünyanın en çok turist ağırlayan ülkelerinin Fransa, İspanya, Amerika Birleşik Devletleri, İtalya, Türkiye, Meksika ve İngiltere olduğunu hatırlatan Yavuz, "Her üç turistten biri bu ülkelere seyahat etti" dedi.

DÖRT ÜLKEDEN YARIM MİLYARI AŞKIN TURİST

Turistlerin gittiği ülkeler kadar, geldikleri ülkelerin de önemli olduğunu vurgulayan Yavuz, "Zira turizm ancak turist giderse mümkün. Bu bağlamda son yılların en önemli ülkesi Çin'in performansı dikkatlerden kaçmıyor. Geçen yıl yaklaşık 200 milyon Çinli yurt dışı seyahati gerçekleştirdi. Çin'i 150 milyon turistle ABD, 111 milyon turistle Almanya, 110 milyon turistle İngiltere izledi. Geçen yıl sadece bu dört ülkeden yarım milyarın üzerinde insan yurt dışı seyahati gerçekleştirdi" dedi.

12 YILDIR DÜNYA LİDERİ

Turist gönderen ülkeler, turizmcilerin deyimiyle üzerine düşülmesi gereken kaynak pazarların başında 12 yıldır Çin'in yükselişinin izlendiğini belirten Yavuz, "2012 yılında ABD'yi geçerek liderliğe oturan Çin, o günden beri hız kesmeden dünya turizmine turist üretmeye devam ediyor. 2012-2023 yıllarında toplam 2 milyar 300 milyon turist gönderen Çin adeta bir turist fabrikası gibi dünya turizmine katkı sağladı. Uzun süredir en çok turist gönderen ülkeler sıralaması da değişmedi" diye konuştu.