Erdoğan, video mesajında, “Ukrayna, Suriye, Gazze ve diğer çatışma bölgelerindeki çocuklara, insana yakışır bir gelecek borçluyuz. Bu bilinçle bir araya gelmiş olan bizler, adil ve yaşanabilir bir dünya hayaline inanıyoruz” dedi.

Emine Erdoğan, mesajında çocukların yaşam hakkının korunmasının küresel bir sınav haline geldiğini belirterek, “Ne yazık ki, bugün çocukların güvenli bir ortamda büyümelerini sağlamak, dünya genelinde büyük bir sınav niteliğinde. Oysa insanlığın geleceği çocuklarla şekilleniyor” ifadelerini kullandı. Nelson Mandela’nın, bir toplumun ruhunun çocuklara davranışında gizli olduğunu söylediğini anımsatan Erdoğan, “Ruhumuzun yansımasını görmek istiyorsak, dünya çocuklarının mevcut durumuna bakmalıyız. Bebeklerin nüfusa kaydedilmeden gömülmesi ve çocuk ölümlerinin savaş zayiatı sayılması, insanlığın ne kadar karanlık bir noktada olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

Erdoğan, Ukrayna, Suriye ve Gazze’de çocukların yaşadığı trajedilere dikkat çekerek, “Her 10 dakikada bir çocuğun öldürüldüğü ve 10 çocuktan 9’unun açlık ve susuzluktan ölüm tehlikesiyle karşı karşıya olduğu çatışma bölgelerini düşünün. Savaş ortasındaki bir çocuğun ‘Çok yoruldum, ölüp dinlenmek istiyorum’ dediği bir dünyayı nasıl kabul edebiliriz? Çatışma bölgelerindeki çocuklara, savaşmak ya da ölmek yerine insan onuruna uygun bir gelecek borçluyuz” ifadelerini kullandı.

Çocukları koruma amacıyla yapılan her adımın değerli olduğunu belirten Emine Erdoğan, “Evlatlarımızın, savaşın karanlık etkilerinden eksilen her rengi yeniden kazandırmak için sorumluluk taşıdığımızı hissediyoruz” dedi. Ayrıca, Olena Zelenska’nın Ukraynalı çocukları korumak için yaptığı çalışmaları takdir ettiğini belirten Erdoğan, “2022 yılında, savaş mağduru Ukraynalı çocukları Türkiye’de misafir etme girişimi de bunlardan biri. Bugün ülkemizde yaklaşık 1500 Ukraynalı çocuk ve refakatçisine ev sahipliği yapıyoruz” bilgisini verdi.

Efeler Avrupa Hareketlilik Haftası'nı Bisiklet Turuyla Kutladı Efeler Avrupa Hareketlilik Haftası'nı Bisiklet Turuyla Kutladı

Son olarak, Emine Erdoğan, Ukrayna halkıyla dayanışma içinde olduklarını vurgulayarak, savaşın adil ve kalıcı bir barışla sona ermesini diledi. Zirvenin, çocukları koruma amacıyla hayırlı sonuçlar getirmesini temenni eden Erdoğan, savaşlarda hayatını kaybedenleri rahmetle andı ve zirveye katılanları selamladı.

Lider leri Zirvesi, Olena Zelenska tarafından insani sorunlara çözüm bulmak ve ortak projeler geliştirmek amacıyla başlatıldı. Zirvenin ilk oturumu 2021’de ‘Yeni Gerçeklikte Yumuşak Güç’ temasıyla, ikincisi 2022’de ‘Ukrayna ve Dünya: Birlikte (Yeniden) İnşa Edeceğimiz Gelecek’ başlığıyla, üçüncüsü ise 2023’te ‘Savaşın Ruh Sağlığı Üzerindeki Etkisi’ konusuyla gerçekleştirildi.

Kaynak: DHA