GÜNDEM

Emekli Öğretmenden Burdur Gölü İçin Ağıt

Burdur'da yaşayan 69 yaşındaki emekli öğretmen Eşraf Yurdasiper, Burdur Gölü'nün son yıllarda hızla çekilmesi ve kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalması nedeniyle ağıt yaktı.

Abone Ol

Burdur Gölü’nün su seviyesinin, son 50 yılda yaklaşık 19 metre azaldığını belirten Yurdasiper, gölün halk plajında duygusal bir tören düzenleyerek, kurumaya dikkat çekti. Yurdasiper, ağıtında şu sözlere yer verdi:

"Gölümüze baka baka kuruttuk. Kuruttuk da düz ovaya yatırdım, gölümüzü kaybettik, unuttuk. Haden dostlar aramaya gidelim. Gölümüzün önü çittir çitilmez. Çitinin yaprağı sıktır dökülmez. Gölüm elin kahrı güçtür, çekilmez. Ben çekem de gül başına vermesin."

Yurdasiper, Burdur Gölü’nün çocuklara suyla dolu bir miras bırakılmasını ve göldeki kurumanın Burdur ve çocuklar için ciddi bir tehlike oluşturduğunu vurguladı. Bu soruna dikkat çekmek amacıyla göl kenarında ağıt okuduğunu ifade etti.

İzmir Burdurlular Derneği Başkanı Refik Kaya, "Çocukluğumuzda hatırladığımız gölü özlüyoruz. Son 50 yılda gölde yaklaşık 18 metre çekilme oldu. Tarım ve hayvancılığın yaygın olduğu bölgede su kaynaklarının düzensiz ve bilinçsiz kullanımı gölümüze zarar verdi. Gölümüzü kurtarmamız şart" dedi.

Antalya Burdurlular Derneği Başkanı Hüseyin Yamacı ise, gölü besleyen kaynakların kuruması ve bilinçsiz sulama gibi nedenlerin gölün kurumasına yol açtığını belirtti.