Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, bu yıl çiftçilerin sulama yöntemini değiştirmesinin üretimde artışa neden olduğunu belirtti. 

Sulama Yönteminin Değişimi ve Etkisi

"Bakan Fidan’dan Gazze Ateşkesi Değerlendirmesi: Memnuniyet Verici" "Bakan Fidan’dan Gazze Ateşkesi Değerlendirmesi: Memnuniyet Verici"

Elbistan Ovası'nda yaklaşık 2 bin çiftçi, mart-nisan aylarında şeker pancarı ekim yaptı. Bulut, daha önceki yıllarda çiftçilerin çoğunlukla yağmurlama ve geleneksel sulama yöntemlerini kullandığını, ancak bu yıl çiftçilerin daha verimli olan damlama sulama sistemine geçtiğini açıkladı. 

Bulut'a göre, sulama yöntemindeki bu değişiklik, rekoltenin geçen yıla göre yaklaşık 100 bin ton artmasını sağladı. Böylece, Elbistan'da toplam 60 bin ton şeker pancarı üretimi gerçekleşti. 

Hasat ve Taşıma Süreçleri

Şeker pancarı hasadı, büyük ölçüde makineler aracılığıyla yapılıyor. Makineler, şeker pancarlarını hasat edip kamyon ve traktörlere yükleyerek şeker fabrikasına taşıyor. Bazı alanlarda ise çiftçiler, "dirgen" adı verilen geleneksel tarım aletleriyle pancar sökümü gerçekleştiriyor. 

Elbistan'ın Tarımsal Önemi

Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, Elbistan'ın tarımsal üretimde önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı. Bulut, bölgedeki 2 bin çiftçinin şeker pancarı üretimine katkı sağladığını belirtti. 

Kaynak: DHA