Ankara'da Akraba Kavgası: 2 Ölü, 4 Yaralı Ankara'da Akraba Kavgası: 2 Ölü, 4 Yaralı

Yıkım sürecinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ejder Batur basına açıklamalarda bulunarak, "Burada toplam yedi yapı var. Bunlardan ikisi iskânlı, diğer beşi ise iskansız. İskansız yapıların tamamının yıkımı için bugün işlemleri başlattık," dedi.

Batur, Nisan 2023'te Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen yapı onarım izin belgesinin 90 gün geçerliliği olduğunu belirterek, "Bu süre zarfında verilen izin belgesine rağmen, Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nün burada bir yapılaşma potansiyelini tespit etmesi gerekirdi. Bu tarihten itibaren daha titiz bir denetim yapılması gerekiyordu," şeklinde konuştu.

Üsküdar Vaniköy'deki kaçak villanın yıkımıyla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi'nde, İBB Boğaziçi İmar Müdürlüğü yetki sahasında izinsiz inşa faaliyetleri tespit edilmiştir. Ruhsatsız yapılar mühürlenmiş olup, bugün bu yapılarla ilgili yıkım faaliyeti başlatılmıştır," denildi.

Batur, ayrıca 21 Ağustos'ta gelen ihbar üzerine, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak derhal İmar Müdürlüğü'ne bilgi verdiklerini ve hukuki sürecin başlatıldığını belirtti. Kamu kurumlarının yasal mevzuat çerçevesinde hareket etmeleri gerektiğini vurgulayan Batur, "Kamunun bizlere emanet ettiği bu bölgeleri korumak, yapılmasına müsaade etmemek esastır. Yıkım son çare olarak görülmelidir," dedi.

İl Müdürü Batur, basit onarım izin belgelerinde kurullardan görüş alınmasına gerek olmadığını ancak tadilat veya güçlendirme ruhsatları için ilgili kurulların görüşlerinin alınması gerektiğini belirtti. "Büyükşehir Belediyesi Boğaziçi İmar Müdürlüğü, Nisan 2023'te verilen basit onarım izin belgesinde kurullardan görüş almadı. Ancak tadilat ve güçlendirme ruhsatları için bu prosedürlerin takip edilmesi gerekmektedir," diye ekledi.

Kaynak: DHA