GÜNDEM

Eğirdir Gölü'nün Kuruma Tehlikesi Havadan Görüntülendi

Gözlemci pilot Selçuk Çevikbaş, hızla kuruyan Eğirdir Gölü'nü eğitim uçuşları sırasında havadan görüntüledi.

Abone Ol

Orta kısımlarda su seviyesinin neredeyse sıfıra indiğini ve birçok adacığın oluştuğunu belirten Çevikbaş, gölün ikiye bölünmek üzere olduğunu vurguladı.

Isparta ilinin Eğirdir ilçesi sınırları içinde yer alan Eğirdir Gölü, tarih boyunca hem içme suyu hem de tarımsal sulama ihtiyacını karşılamıştı. Ancak, göl son yıllarda ciddi bir kuruma tehdidiyle karşı karşıya. Su seviyesindeki büyük düşüş, gölün birçok yerinde kıyıdan 1 kilometreden fazla uzaklıkta kuruyan alanlar oluşturdu. Gölün yaşadığı sorunların başında, etrafındaki yerleşimlerin kanalizasyon ve sanayi atıkları ile zirai kimyasal atıkların göle bırakılması, vahşi tarımsal sulama ve gölü besleyen nehirler üzerine yapılan barajlar yer alıyor. Ayrıca, gölde taş ocaklarının faaliyetleri ve istilacı balık türleri gibi problemler de mevcut.

Bu yaz, göldeki kuruyan alanların artmasıyla birlikte aşırı kirliliğe bağlı alg patlamaları ve müsilaj oluşumları da gözlemlendi. Çocukluğu Eğirdir’de geçen gözlemci pilot Selçuk Çevikbaş, yaşanan bu sorunlara dikkat çekmek amacıyla gölün mevcut halini havadan görüntüledi. Er-Ah Uçuş Akademisi'nde görevli olan Çevikbaş, uçuşlar sırasında çektiği görüntülerle gölün ikiye bölünme noktasına geldiğini belgeledi.

Çevikbaş, "Gölün durumu gerçekten üzücü. Daha önce gölün nasıl olduğunu biliyorum ve şu anda su seviyesinin çok düştüğünü net bir şekilde görebiliyorum. Göl tabanı artık daha belirgin, su çekilmesine bağlı olarak adacıklar oluşmuş. Gölün orta kısımlarında su seviyesi neredeyse yok denecek kadar azalmış. Eğer bu durum devam ederse, gölün ikiye bölünme riski ciddi bir şekilde ortaya çıkıyor" şeklinde konuştu.

Çevikbaş, gölde yosunlaşmanın ve lagünlerin yok olduğunu belirterek, "Çocukluğumda gölden su bile içebiliyorduk, o kadar temizdi. Ancak son yıllarda durum çok kötüleşti. Görüntüler karşısında şok oldum ve önlem alınmazsa durumun daha da kötüleşeceğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Gölün en dar noktası olan Gelendost-Yenice ile Senirkent-Akkeçili arasındaki Kemer Boğazı'nın kurumasıyla kamışlık ve sazlık istilası artarken, iki kıyı arasındaki mesafe 2 kilometreden 1,2 kilometreye düştü. Gölün en derin noktası ise 4 metreden 1,5 metreye gerileyerek birçok noktasında derinlik 50-60 santimetreye düştü. Boğaz kısmının tamamen kuruması durumunda, Eğirdir Gölü'nün ikiye bölünme riski bulunuyor.