GÜNDEM

Ege Maden İhracatçıları Ağustos'ta İhracatını Yüzde 33 Artırdı

Ege Maden İhracatçıları Birliği, sürdürülebilir madencilik stratejisi ve katma değerli üretimle ağustos ayında ihracatını yüzde 33 oranında artırarak 130 milyon dolara yükseltti.

Abone Ol

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, Ocak-Ağustos döneminde birliğin maden ihracatının yüzde 20 artışla 865 milyon dolara ulaştığını belirtti. Ağustos ayında elde edilen yüzde 33'lük artışla 130 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini söyledi.

Alimoğlu, doğal taş sektöründe işlenmiş ürünlere odaklanarak ihracatlarını artırmaya devam ettiklerini ifade etti. 2024 yılında yapılan her 100 dolarlık ihracatın 64 doları işlenmiş ürünlerden oluşurken, 8 aylık dönemde 458 milyon dolarlık doğal taş ihracatına imza attıklarını belirtti. Ege Bölgesi'nden en fazla maden ihracatı Çin, İspanya, İtalya, ABD ve Rusya'ya yapılırken, doğal taş ihracatında ise ABD, Çin, Fransa, Avustralya ve Almanya öne çıkıyor.

Sektörel Ticaret Heyetleri ve Uluslararası Fuarlar

Başkan Alimoğlu, 2025 yılının ilk yarısında Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen uzak ülkelere yönelik sektörel ticaret heyetleri düzenleyeceklerini ve takvimi en kısa zamanda duyuracaklarını söyledi. Ayrıca, Ege Maden İhracatçıları Birliği'nin Xiamen fuarında Türk doğal taş sektörünü 2025 yılında fuarın en hareketli holü olan A6'da temsil edeceğini belirtti.

Çin'in doğaltaş ithalatının Ocak-Temmuz döneminde yüzde 9 arttığını açıklayan Alimoğlu, Çin hükümetinin birçok kentsel dönüşüm projesine kredi sağlayacağını ve bu nedenle Çin pazarındaki varlıklarının devamlılığını sağlamaları gerektiğini vurguladı. Xiamen fuarının tüm dünyadan alıcıların buluşma noktası olduğunu ve Avustralya, Japonya, Singapur gibi pazarları hedefleyen ihracatçılar için önemli bir fırsat sunduğunu ekledi.

Londra ve Kore'deki Fuarlar

İbrahim Alimoğlu, Londra'da Şubat 2025'te gerçekleşecek Surface Design Show fuarına tekrar katılacaklarını ve eş zamanlı bir ticaret heyeti organize etmeyi planladıklarını söyledi. Ayrıca, Korea Build Week Fuarı'na milli katılım düzenlemek üzere çalışmaların başladığını belirtti. Yeni bir Ur-ge kümesi kurarak ihracatın tabana yayılması için de çalışmalar yapılacağını sözlerine ekledi.

Alimoğlu, bu yıl AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması'nı organize etmeme kararı aldıklarını ancak 2025'te yarışmayı tekrar düzenleyeceklerini ve ödül töreni ile ihracat şampiyonları ödül törenini “Doğal Taş Gala Gecesi” adıyla birleştireceklerini belirtti.

Sürdürülebilir Madencilik Vurgusu

EMİB olarak "Hayatımız Maden" ve "Sürdürülebilir Madencilik" temalarıyla düzenledikleri çalıştaylara değinen Alimoğlu, Türkiye'nin yer altı zenginliklerini ekonomiye kazandırma ve çevre dostu sürdürülebilir madencilik uygulamalarına devam edeceklerini ifade etti. Geçtiğimiz haftalarda Egeli madencilerin Muğla'daki orman yangınları için seferber olduklarını ve doğal afetlerde destek sağladıklarını belirtti.