GÜNDEM

Edirneli Çift, Osmanlı Mirası Meyve Sabununu Dünyaya Tanıtıyor

Edirne'de yaşayan Can Ürenli (66) ve Sermin Ürenli (59) çifti, Osmanlı dönemine ait 17. yüzyıldan kalma 'kokulu meyve sabunu' üreticiliğini sürdürüyor.

Abone Ol

Geleneksel yöntemleri ve kendi geliştirdikleri makine sistemiyle üretim yapan çift, bu özel ürünü Avrupa, Amerika ve Hindistan gibi birçok ülkeye ihraç ediyor.

Edirne'de 17. yüzyıl ortalarında evlerde hamur kıvamında hazırlanan, misk, amber ve gül kokularıyla aromalandırılan ve meyve şekli verilen sabunlar, genellikle süs eşyası olarak kullanılıyor. Kentteki halk eğitim merkezlerinde bu sabunun üretimi için özel kurslar düzenleniyor ve bazı aileler bu meslekle geçimlerini sağlıyor.

Can ve Sermin Ürenli çifti, 15 yıl önce kurdukları atölyede meyve sabunu üretimine başladılar. Teknolojik altyapıyı geliştirerek seri üretime geçen çift, hem elle hem de makinelerle sabun üretiyor. Yurt içi ve yurt dışından gelen talepleri karşılayan çift, ürünlerini tarihsel dokusunu koruyarak üretmeye devam ediyor.

Can Ürenli, "Bu sabun Edirne'nin ve Osmanlı'nın bir mirası. Üretim sürecinde tarihsel dokusunu bozmadan devam ediyoruz. Eşim sanayicilik geçmişine sahip, ben de ticari alanda çeşitli faaliyetlerde bulundum. Bu iş bizi gururlandırıyor ve Edirne'miz için memnuniyet verici" diyor.

Ürenli, "Şu ana kadar 300'ün üzerinde resmi ihracat gerçekleştirdik ve 40'a yakın ülkeye ürün gönderdik. Finlandiya, Kosova, Amerika, Singapur ve Hindistan gibi ülkelerden siparişler alıyoruz. Ata yadigarı bu ürünü hem Türkiye'de hem de dünya genelinde tanıtmaya çalışıyoruz" şeklinde konuşuyor.

Sermin Ürenli, üretim sürecinde tamamen doğal ve bitkisel sabun kullandıklarını belirtiyor. "Ürünün boyama ve üretim aşamalarında birçok yenilik getirdik. Sabunumuz, gıda boyası kullanılarak banyo sabunu olarak da kullanılabilecek kapasitede" diyor.

Edirne'nin meyve sabununu dünyaya tanıtmak için büyük çaba sarf ettiklerini ifade eden Sermin Ürenli, "Edirne var olduğu sürece bu ürün yaşamalı. Şehre büyük bir katma değer sağlıyor ve birçok aileye ek gelir kapısı oluyor. Üretimin her aşamasında eşimle birlikte titizlikle çalışıyoruz" diye ekliyor.

Edirne'ye özgü bu geleneksel ürünün her aşamasında çiftin elleri ve emekleri bulunuyor. Bir meyve sabununun üretimi sırasında birçok işlemden geçtiğini ve her aşamanın titizlikle yapıldığını vurgulayan Ürenli, "Bu ürün gerçekten çok değerli ve her aşamasında eşimle birlikte işin başındayız" şeklinde konuşuyor.