GÜNDEM

Edirne'deki Kız Kardeşler'in Çeltik Üretimi Başarı Hikayesi

Edirne'de yaşayan Fevziye Sakarya (60) ve Emine Sakarya (64) kardeşlerin hikayesi, memurluğu ve esnafçılığı bırakarak babaları tarafından miras kalan 176 dönümlük arazide çeltik üretimine başlamalarıyla başlıyor.

Abone Ol

Kardeşlerin babası, 1991 yılında vefat ettiğinde, Emine Sakarya o dönemde memurluğunu sürdürürken, arazileri icara veriyordu. Ancak 1997 yılında, Emine Sakarya memurluğu bırakarak köye taşınmış ve çeltik üretimine başlamıştır.  Başarılı bir şekilde üretimini sürdüren Emine'ye, esnaf olan kız kardeşi Fevziye de destek olmaya başlamıştır. 

Bugün, 27 yıldır kesintisiz bir şekilde çeltik üretimi yapan kardeşler, üretimlerindeki başarılarıyla çevrelerinden takdir toplamaktadırlar. Fevziye Sakarya, "Herkes bizleri takdir etmeye başladı. İsteseniz yatıp yattığınız yerden para alabilirdiniz ama siz çabalıyorsunuz ve üretim yapıyorsunuz diye takdir görüyoruz. En iyi bildiğin iş demişler, bizim de bildiğimiz iş bu çünkü çocukluğumuz tarlalarda geçti" diyerek, üretim konusundaki deneyimlerini ve başarılarını vurgulamaktadır. 

Kardeşlerin başarısının altında yatan en önemli faktör, tarım sektörüne dair edindikleri bilgi ve deneyimdir. Çocukluklarından beri tarla işleriyle iç içe olan kardeşler, çeltik üretimini en iyi bildikleri iş olarak tanımlamaktadırlar.  Geçmişten gelen bu bilgi birikimi ve çabaları, kardeşlerin çeltik üretimindeki başarılarının temelini oluşturmaktadır.

Sonuç olarak, Fevziye ve Emine Sakarya kardeşlerin hikayesi, memurluğu ve esnafçılığı bırakarak babaları tarafından miras kalan topraklarda çeltik üretimine başlamaları ve bu alanda 27 yıldır başarılı bir şekilde faaliyetlerini sürdürmeleriyle örnek bir başarı hikayesi olarak öne çıkmaktadır. Kardeşlerin çocukluk döneminden gelen tarım sektörü deneyimi, çeltik üretimindeki uzmanlıklarının temelini oluşturmuş ve onların bu alanda uzun yıllar başarılı olmalarını sağlamıştır.