Çuhadaroğlu, e-sigaraların sigaraya göre çok daha hızlı ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını vurguladı.
E-sigaraların ciddi sağlık riskleri:
E-sigara kullanımı başladıktan 3 ay gibi kısa bir süre içinde bile yoğun bakıma kadar gidebilen ciddi sağlık problemleriyle karşılaşma riski bulunuyor.
E-sigaralar akciğer kanserini tetikliyor ve diğer organ kanserlerine de yol açabilecek hücre değişiklikleri yapıyor. Bu süreç sigaraya göre çok daha hızlı gelişiyor.
12-13 yaşında e-sigara kullanmaya başlayan çocuklar, 20 yaşına geldiklerinde kötü huylu hastalıklar da dahil olmak üzere çok ciddi sorunlarla karşılaşabiliyorlar.
E-sigara kullanımı ülkemizde ve dünyada son 10 yılda salgın gibi yayıldı. Birçok kişi "Sigarayı bırakmak için kullanıyorum" veya "Sigaradan daha az zararlı" gibi gerekçelerle e-sigara kullanmaya başladı. Ancak uzmanlar e-sigaraların sağlık açısından ciddi tehlikeler barındırdığını vurguluyor.
Prof. Dr. Çuhadaroğlu, e-sigara kullanımının hızla artması ve kullanıcı yaş grubunun giderek düşmesi nedeniyle ciddi endişe duyduklarını belirtiyor. E-sigaraların kısa sürede bile yoğun bakıma götürebilecek kadar ciddi sağlık sorunlarına yol açması ve akciğer kanserini tetiklemesi dikkat çekici. Özellikle genç yaştaki kullanıcıların ileride karşılaşabileceği hastalıkların da ciddi olabileceği vurgulanıyor. Bu nedenle uzmanlar, e-sigara kullanımının önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini savunuyor.