Tulunay, geçtiğimiz hafta DSÖ'nün mpox için ikinci kez küresel acil durum ilan etmesi üzerine, Demirören Haber Ajansı'na özel açıklamalarda bulundu. Covid-19 endişesinin yersiz olduğunu belirten Tulunay, "Mpox, etkinliği kanıtlanmış aşısıyla yüzde 95 koruma sağlıyor. HIV'le uzun yıllardır yaşıyorum ve hiçbir sorun yaşamadım. Ancak mpox sırasında büyük bir ızdırap çektim, bu tür acıların başkalarına yaşamasını istemem" dedi.
DSÖ, Afrika'da ortaya çıkan yeni mpox salgını nedeniyle, 2022'de ilan ettiği küresel acil durumu bu hafta tekrar gündeme getirdi. Mpox'ın 2024 dalgasında ilk kez Afrika dışındaki İsveç'te görülen vaka, dünya genelinde alarm zillerinin çalmasına neden oldu. 2022’de Avrupa’da 90 binden fazla vakaya ulaşan mpox salgınında, Tulunay, hastalığı sosyal medya üzerinden dünyaya duyurarak büyük bir ilgi gördü. Avrupa'nın ilk hastalarından olan Tulunay, DSÖ'de mpox ve diğer enfeksiyon hastalıkları komitesinde hasta temsilcisi olarak yer aldı ve gelişmeleri Demirören Haber Ajansı'na değerlendirdi.
"KABUS GİBİ 40 GÜN"
Tulunay, yaklaşık 10 yıl önce İngiltere'ye yerleşip 2016'da HIV teşhisi aldığını belirterek, "HIV tedavisine hemen başlandı ve virüs yükü sıfırlandı. 2022'nin Haziran ayında mpox teşhisi ile hastaneye yattım ve yaklaşık 40 gün boyunca büyük zorluklar yaşadım. Bu süreçte DSÖ'de mpox’ın da içinde olduğu enfeksiyon hastalıkları komitesinde hasta temsilcisi olarak yer aldım" dedi. Tulunay, hastalık sırasında kendisine uygulanan yeni tedavi yöntemlerinin etkili olduğunu ve Oxford Üniversitesi'nin yürüttüğü "Platinum Trial" adlı büyük bilimsel çalışmaya dahil edildiğini açıkladı.
"MPX'DAN KAYGI DUYULMASI YERSİZ"
HIV ve Covid-19'un mpox'dan daha az riskli olduğunu vurgulayan Tulunay, "Mpox'ın tedavisi ve aşısı mevcut. Covid-19 günlerine geri dönmektense, mevcut tedavi ve aşılarla önlem almak daha akıllıca. Aşılar, mpox'ı önleyebilir ve etkinliği kanıtlanmıştır" diye konuştu.
"FARKINDALIK ARTIRILMALI"
Tulunay, sağlık profesyonellerinin mpox hakkında daha fazla bilgi sahibi olması gerektiğini belirterek, "Birinci basamak sağlık hizmetleri ve acillerde mpox farkındalığı artırılmalı. Doktorlar, yüksek ateşle gelen hastalarda mpox testi yaparak gerekli önlemleri almalı" şeklinde konuştu. Ayrıca, seyahat kontrollerinin sıkı tutulması ve aşıların ülkelere dağıtımı konusundaki eksikliklerin giderilmesi gerektiğini ifade etti.