COVID-19 pandemisinin üzerinden yaklaşık beş yıl geçmiş olmasına rağmen, hastane enfeksiyonlarının önlenmesi için gerekli adımların atılmasında ciddi bir gecikme yaşandığı vurgulandı.

Rapor, hastane enfeksiyonlarının büyük kısmının, iyileştirilmiş enfeksiyon önleme ve kontrol (IPC) uygulamaları, temel su, sanitasyon ve hijyen hizmetleri ile önlenebileceğini ortaya koyuyor. Ayrıca, bu önlemler antimikrobiyal direnç (AMR) riskini azaltma açısından da en uygun maliyetli çözümler arasında yer alıyor.

Yenilenen Ana Sınıfının Açılışı Coşkuyla Gerçekleştirildi Yenilenen Ana Sınıfının Açılışı Coşkuyla Gerçekleştirildi

Hedeflere Ulaşılamadı

Rapora göre, dünya genelinde ülkelerin yalnızca yüzde 71'inin aktif bir IPC programına sahip olduğu, bunun yanında sadece yüzde 6’sının 2023-2024 döneminde DSÖ’nün belirlediği IPC minimum gereksinimlerini karşılayabildiği belirtildi. Bu oran, 2030 yılına kadar yüzde 90’a ulaşma hedefine çok uzak. Özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde (LMIC) sağlık hizmeti sırasında enfeksiyon riski, yüksek gelirli ülkelere (HIC) göre 20 kat daha fazla olduğu ifade ediliyor.

Düşük Gelirli Ülkelerde Ciddi Eksiklikler

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, hastanelerde görülen bu enfeksiyonların yalnızca pandemi dönemlerinde değil, her gün sağlık tesislerinde bir tehdit oluşturduğunu belirtti. COVID-19, Ebola, Marburg ve mpox salgınları gibi pandemiler, sağlık hizmetlerinde enfeksiyonların ne kadar hızla yayılabileceğini gözler önüne serdi. Raporda, özellikle düşük gelirli ülkelerde enfeksiyon önleme bütçeleri ve koruyucu ekipman temini konusunda ciddi eksiklikler yaşandığına dikkat çekildi. 2023 yılı itibariyle, ülkelerin dörtte biri, kişisel koruyucu ekipman temininde sıkıntı yaşadıklarını bildirdi.

Acil Eylem Gerekiyor

DSÖ ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından yayımlanan verilere göre, hastane enfeksiyonlarının önlenmesi için acil adımlar atılmazsa, her yıl 3,5 milyon insanın hayatını kaybetmesi bekleniyor. Raporda, sağlık hizmetlerinde enfeksiyonların önlenmesi için alınacak tedbirlerin, yıllık 112 milyar dolarlık sağlık harcamalarından tasarruf sağlaması ve 124 milyar dolarlık ekonomik kazanç yaratması öngörülüyor.

DSÖ, küresel çapta sağlık hizmetleriyle ilişkili enfeksiyonların önlenmesi için acil eylem çağrısında bulunuyor. Sağlık altyapısındaki eksikliklerin giderilmesi, özellikle düşük gelirli ülkelerdeki enfeksiyon önleme çalışmalarının güçlendirilmesi büyük önem taşıyor.

Kaynak: DHA