GÜNDEM

Doğum Gününde Kalp Zarından Yapılan Kapakla Sağlığına Kavuştu

Erzurum Şehir Hastanesi'ne nefes darlığı şikayetiyle başvuran 25 yaşındaki Meral Taşçı'nın doğuştan kalp kapakçığı sorunu olduğu tespit edildi.

Abone Ol

Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Kaygın ve ekibi, Taşçı'ya özaki yöntemi adı verilen özel bir cerrahi operasyon uyguladı. Bu yöntemde hastanın kendi kalp zarından yeni bir kapakçık oluşturularak takılıyor.

Özaki yöntemi, yaklaşık 15 yıldır dünyada uygulanan, ancak Türkiye'de ilk kez Erzurum Şehir Hastanesi'nde gerçekleştirilen bir prosedür.  Kaygın, Taşçı'nın aort ve mitral kapağında yetmezlik tespit ettiklerini ve özaki yöntemini uygulamaya karar verdiklerini açıkladı.

Operasyon 14 Eylül'de, Taşçı'nın 25. doğum günü tarihinde gerçekleştirildi.  Taşçı, ameliyat sonrası "Yeniden doğdum" diyerek sağlığına kavuştuğunu belirtti. Pasinler ilçesinde çiftçilikle geçimini sağlayan Taşçı ailesi, kızlarının sağlığına kavuşmasından büyük mutluluk duydu.

Özaki yöntemi, kalp kapak hastalıklarında yeni bir tedavi seçeneği sunuyor. Hastanın kendi doku ve dokularının kullanılması, operasyon sonrası enfeksiyon riskini azaltıyor ve daha dayanıklı bir kapak oluşmasını sağlıyor. Bu teknik, özellikle çocuk ve genç hastalarda tercih ediliyor. Erzurum Şehir Hastanesi, bu başarılı operasyonla Türkiye'de özaki yönteminin ilk kez uygulandığı merkez oldu.

Özaki Yöntemi Nedir?

Özaki yöntemi, kalp kapak hastalıklarında uygulanan yeni bir cerrahi yaklaşımdır. Bu yöntemde, hastanın kendi perikard (kalp zarı) dokusundan yeni bir kapak dokusu oluşturularak kalbe takılır.  Geleneksel kapak değiştirme ameliyatlarına göre daha az invaziv bir işlemdir ve hastanın kendi dokusu kullanıldığı için vücut reddi riski daha düşüktür.

Özaki yöntemi ilk olarak 2007 yılında Japonya'da Prof. Dr. Yutaka Ozaki tarafından geliştirildi.  Bu teknik, özellikle genç hastalarda ve çocuklarda kullanılmaya başlandı. Çünkü hastanın kendi dokusu kullanıldığı için uzun ömürlü ve fonksiyonel bir kapak elde edilebiliyor. Geleneksel kapak değiştirme ameliyatlarına göre daha az antikoagülan (kan sulandırıcı) ilaç kullanımı gerektiriyor ve hastanın normal yaşam aktivitelerine daha erken dönmesine olanak sağlıyor.

Özaki yöntemi, aort ve mitral kapak hastalıklarında başarıyla uygulanabiliyor. Erzurum Şehir Hastanesi'nde gerçekleştirilen operasyonda da Meral Taşçı'nın aort ve mitral kapağındaki yetmezlik, hastanın kendi perikard dokusundan oluşturulan yeni bir kapakla tedavi edildi. 

Erzurum Şehir Hastanesi'ndeki Başarılı Uygulama

Erzurum Şehir Hastanesi'nde Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Kaygın ve ekibi, Meral Taşçı'ya başarılı bir özaki operasyonu gerçekleştirdi.  Taşçı, doğuştan gelen kapak hastalığı nedeniyle nefes darlığı şikayetiyle hastaneye başvurmuştu.

Kaygın, yaptıkları tetkikler sonucunda Taşçı'nın aort ve mitral kapağında yetmezlik tespit ettiklerini belirtti. Bunun üzerine ekip, özaki yöntemini uygulamaya karar verdi. 14 Eylül'de, Taşçı'nın 25. doğum günü tarihinde gerçekleştirilen ameliyat başarıyla sonuçlandı. 

Operasyon sonrası sağlığına kavuşan Taşçı, "Yeniden doğdum" diyerek mutluluğunu dile getirdi. Taşçı ailesi de kızlarının sağlığına kavuşmasından dolayı büyük sevinç yaşadı.

Erzurum Şehir Hastanesi'nin bu başarılı operasyonu, Türkiye'de özaki yönteminin ilk kez uygulandığı merkez olması açısından da önem taşıyor. Kalp kapak hastalıklarında yeni bir tedavi seçeneği sunan bu yöntem, özellikle genç hastalar için umut vaat ediyor.