GÜNDEM

Dere Kumunda Şifa Arayanlar

Erzurum Oltu`da Ejder Deresi, ağustos ayında sıcaklıkların 30 dereceyi geçtiği dönemde eklem ağrıları ve romatizmal hastalıkları olanların tercih ettiği bir bölge haline geliyor. Buraya gelenler, kum banyosuyla şifa arıyor.

Abone Ol

Alternatif tıp uzmanı Dr. İbrahim Ekinci, kum banyosunun etkili olması için sıcak olması gerektiğini belirterek, "Erzurum'da ağustos ayında kum banyosu, vücuda hem destek oluyor hem de tedavi edici etkiler sağlıyor" dedi.

Dr. Ekinci, Ejder Deresi'nin kumlarının mineral ve demir açısından zengin olduğunu ve bu nedenle tedavi edici özellik taşıdığını vurguladı. Kendi muayenehanesinde alternatif tıp uygulamaları yapan Ekinci, eklem ağrıları ve romatizma gibi şikayetleri olanlara kum banyosunu öneriyor. Ancak iltihaplı romatizma, kalp rahatsızlıkları ve yüksek tansiyon gibi bazı sağlık sorunları olan hastalar için bu tedaviyi tavsiye etmiyor.

Ekinci, kum banyosunun mevsimsel bir uygulama olduğunu ve kumun sıcak olması gerektiğini belirtti. Erzurum'da ağustos ayında hava sıcaklığı diğer dönemlere göre daha yüksek olduğu için kum banyosunun etkili olduğunu ifade etti. Kendisinin her yıl birkaç kez kum banyosu yaptığını ve geçmiş yıllarda yaklaşık 100 kişiye bu tedaviyi uyguladığını belirtti. Bu yıl ise bu sayının 500'ü bulmasını beklediğini söyledi.

Ejder Deresi'nde şifa arayanlar, kumun içine kendileri için bir alan hazırlayarak kafalarını dışarda bırakacak şekilde kuma gömülüyor. Yarım saat boyunca kumda kalan vatandaşlar, doktor tavsiyesine göre bu uygulamayı birkaç kez tekrarlıyor.