GÜNDEM

Depremde 42 Kişinin Hayatını Kaybettiği Apartmanın Mühendisi Belediyeyi Suçladı

Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan ve 42 kişinin yaşamını yitirdiği Adana'daki Ekim Apartmanı davasında, kırmızı bültenle aranan mühendis Cüneyt Akkaya'nın mahkeme ifadesi dikkat çekti.

Abone Ol

Karadağ’da yakalanıp Türkiye’ye getirilen Akkaya, tutuklu olduğu davada belediyeyi suçladı.

Mahkeme ve Sanıkların İfadeleri

Adana'nın Çukurova ilçesinde 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerde yıkılan Ekim Apartmanı'nın müteahhitleri Tamer Erginkoç ve Cem Akkaya ile binanın teknik uygulama sorumlusunun yargılandığı davanın duruşması Adana 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam etti. Davada, binanın müteahhitleri ve o dönemde Karadağ’da bulunan inşaat mühendisi Cüneyt Akkaya'nın yargılandığı belirtilirken, sanıkların bulundukları cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldıkları ifade edildi. Türkiye Barolar Birliği’nin davaya katılma talebi de kabul edildi.

Cüneyt Akkaya’nın Savunması

Duruşmada savunma yapan sanık mühendis Cüneyt Akkaya, projeyi 1975 yılı deprem yönetmeliğine göre yaptığını ve hem temel altı hem de temel üstü ruhsatının verildiğini belirtti. Akkaya, projelerinin doğru olduğuna dair belgeler sunduğunu ve belediyenin iskan verdiğini vurguladı. Ayrıca, yapılan işlerde usulsüzlük bulunmadığını öne sürerek, belediyenin iskan verirken yaptığı kusurlardan dolayı sorumlu tutulmaması gerektiğini savundu. Akkaya, suçlamaları reddederek tahliyesini talep etti.

Sanıkların ve Avukatların Görüşleri

Cüneyt Akkaya’nın avukatı, müvekkilinin kaçmadığını, sadece işleri nedeniyle Karadağ’da bulunduğunu belirtti. Avukat, Akkaya’nın ev hapsi cezasının bulunduğunu ve dönemin yönetmeliklerine uygun hareket ettiğini ifade ederek tahliye talebinde bulundu. Diğer sanıklar da eski savunmalarını tekrar ederek tahliyelerini istedi.

Mahkemenin Kararı ve Erteleme

Mahkeme heyeti, müteahhitlerin ve mühendisin tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, duruşmayı Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden gelecek bilirkişi raporunun beklenmesi için ileri bir tarihe erteledi.