Bu durum, okul başarısını olumsuz etkileyebilir ve dikkat eksikliği ya da hiperaktivite olarak yanlış değerlendirilebilir" dedi.
Op. Dr. Oğuztöreli, göz sağlığının okul çağındaki çocuklar için başarıyı doğrudan etkileyen bir faktör olduğunu belirtti. Çocuklar, derste oturdukları yerden tahtadaki yazıları göremediklerinde dersi anlamakta zorluk çeker ve bu da dikkatlerinin dağılmasına yol açar. Görme bozukluğu göz ardı edilirse, aileler çocukların dikkat eksikliği yaşadığını düşünebilir ve psikolojik sorunlar aramaya başlayabilirler.
'Göz Sağlığı Bebeklikten İtibaren Takip Edilmeli'
Göz sağlığının bebeklik döneminden itibaren dikkatle izlenmesi gerektiğini vurgulayan Op. Dr. Oğuztöreli, bebeklerin ilk ay, 3. ve 6. aylarda göz doktoru tarafından muayene edilmesi gerektiğini söyledi. Göz yaşı kanalı tıkanıklığı ve şaşılık gibi sorunların bu dönemde tespit edilip müdahale edilebileceğini belirtti. Göz sorunları bulunmayan çocukların ise 3 yaşından itibaren her yıl göz kontrolünden geçmesi gerektiğini ekledi. Eğer herhangi bir göz problemi tespit edilirse, 6 ayda bir düzenli kontrollerin yapılması gerektiğini ifade etti.
'Gizli Şaşılık Konusunda Dikkatli Olunmalı'
Çocuklarda şaşılığın erken yaşta fark edilmesi durumunda tedavisinin daha kolay olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Oğuztöreli, "Şaşılık genellikle hemen fark edilip tedavi edilir. Ancak bazı durumlarda 'gizli şaşılık' olabilir ve bu genellikle anneler tarafından fark edilir. Gözlükle düzelmeyen durumlarda ameliyatla tedavi edilerek, gelecekte yaşanabilecek görme ve sosyal sorunların önüne geçilebilir" şeklinde bilgi verdi.