Dr. Tekdemir, enfeksiyonlardan korunmanın en etkili yolunun el hijyeni olduğunu vurguladı ve aşılamanın da bu konuda önemli bir rol oynadığını belirtti.

Dr. Tekdemir, enfeksiyonların, bakteriler, virüsler veya mantarlar gibi patojenlerin vücuda girerek çeşitli organların işlevlerini bozmasıyla ortaya çıktığını açıkladı. Özellikle kreşe veya yeni okula başlayan çocuklarda ilk iki yılda enfeksiyon hastalıklarının daha sık görüldüğünü ifade eden Tekdemir, bağışıklık sistemleri güçlendikçe enfeksiyonların azaldığını söyledi. Çocukları bu tür hastalıklardan korumak için aşıların yapılmasının önemine dikkat çeken Tekdemir, aşıların Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen program çerçevesinde her çocuğa uygulanması gerektiğini vurguladı. Son zamanlarda artan aşı reddi nedeniyle enfeksiyon hastalıklarında da artış yaşandığını belirten Dr. Tekdemir, aşıların koruyuculuk açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.

Dr. Tekdemir, okul ve diğer ortak alanlarda enfeksiyonların genellikle fekal oral, damlacık yoluyla veya temas yoluyla yayıldığını belirtti. Bu tür bulaşmaları önlemenin en etkili yolunun bol su ve sabunla el yıkamak olduğunu söyledi. Özellikle beslenmeden önce ve sonra çocukların ellerinin bol su ve sabunla yıkanmasının bir alışkanlık haline getirilmesi gerektiğini vurguladı. Hastalık belirtisi gösteren çocukların evde istirahat etmesinin, hem hastalığın iyileşmesini hızlandıracağını hem de diğer çocukları koruyacağını belirtti.

Maden İşçilerinin Özelleştirme Eylemi 3. Gününde Devam Ediyor Maden İşçilerinin Özelleştirme Eylemi 3. Gününde Devam Ediyor

Öksürme ve hapşırma sırasında çocuklara ağızlarını kollarıyla kapatmaları gerektiğini öğretmenin, damlacık yoluyla bulaşan hastalıkları engellemede önemli bir rol oynadığını ifade eden Dr. Tekdemir, okul dışındaki sağlıklı alışkanlıkların da önemine değindi. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, açık hava spor faaliyetleri, yeterli uyku ve tütün ürünlerinden uzak durmanın çocukların genel sağlığı için kritik olduğunu belirtti.

Kaynak: DHA