Bugün açılan 180'inci yuvayla birlikte son 30 yılın en yüksek yuva sayısına ulaşıldı. Bu yuvalarda bulunan 13 bin 210 yumurtadan 3 bin 668 yavru denize ulaşmayı başardı.

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği'nin (IUCN) nesli tehlike altındaki türler arasında yer alan 'Caretta caretta' ve 'Chelonia mydas' türü deniz kaplumbağalarının yuvalama sezonu sona erdi. Türkiye'deki 22 yuvalama alanından biri olan Çıralı, bu yıl sahile çıkan kaplumbağalar sayesinde son 30 yılın en yüksek yuva sayısına ulaştı. Çıralı'daki koruma ve izleme çalışmaları, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün 6'ncı Bölge Müdürlüğü ve Ulupınar Çevre Koruma Geliştirme ve İşletme Kooperatifi'nin işbirliği ile yürütüldü. Gönüllüler tarafından yapılan çalışmalar sonucu, bugün 179 ve 180'inci yuvaların açılışı gerçekleştirildi. 179 ve 180'inci yuvalardan toplam 214 yumurta çıktı, bunlardan 72 yavru kendi başına denize ulaşırken, 8 yavru ise gönüllülerin yardımıyla denizle buluştu. Diğer yumurtalardan ise yavru çıkmadı.

YAVRU SAYISINDAKİ DÜŞÜŞ RAPORLANACAK

Bu yıl 180 yuvada toplam 13 bin 210 yumurta bulundu ve bunlardan 3 bin 668 yavru denizle buluştu. Yavru sayısındaki azalma ile ilgili kooperatif yetkililerinin bir rapor hazırlayacağı ve bu rapor doğrultusunda sahilde çeşitli önlemler alınmasının planlandığı belirtildi. Isı ölçerlerle yapılacak incelemeler sonucunda, bu durumun nedenleri araştırılacak.

REKOR YUVA SAYISI İLE BİR YIL TAMAMLANDI

Kemer Kaymakamı Ahmet Solmaz, "2024 yılı yuvalama sezonunun sonunu gerçekleştiriyoruz. Bu yıl mayıs ayında başlayan yuvalama süreci, eylül itibarıyla son buldu. Bu yıl rekor bir yuva sayısına ulaştık ve bu başarı, başta gönüllüler olmak üzere tüm kolluk kuvvetlerinin ve bölgeyi tercih eden turistlerin desteğiyle gerçekleşti. Gelecek yıllarda da bu başarıyı sürdürecek ve hem bölgenin tanıtımına hem de canlıların korunmasına katkıda bulunacağız" dedi.

30 YILIN REKORUNU KIRDIK

Ulupınar Çevre Koruma Geliştirme ve İşletme Kooperatifi Başkanı Habib Altınkaya, "Bu yıl 30 yılın rekorunu kırarak 180 yuvaya ulaştık. Yavru sayısında bir düşüş gözlemleniyor; bu konuyu bilimsel olarak inceleyeceğiz ve raporumuzu bakanlığa sunacağız" dedi.

KUM ZAMBAĞI SEZONU BAŞLIYOR

Habib Altınkaya ayrıca, bölgede koruma altındaki kum zambaklarının açılma döneminin başladığını belirtti. "Yağmurun ardından kum zambakları yüzünü göstermeye başladı. Önümüzdeki 15-20 gün içinde bu çiçekler tamamen açacak ve sahilimiz renkli bir görünüme kavuşacak. Araç girişlerinin yasak olduğu bu alanda herkesin duyarlı olmasını ve zambakları koparmamasını rica ediyoruz. Cezalar ağır ve 387 bin lira civarında, bu yüzden dikkatli olmalıyız" diye ekledi.

Yüksekova'da Yolcu Uçağı Pistten Çıktı Yüksekova'da Yolcu Uçağı Pistten Çıktı

Kaynak: DHA