Li Qiang, görüşmede iki ülke başkanları arasında daha önce varılan önemli anlaşmaların hayata geçirilmesi için Çin ve Rusya'nın stratejik koordinasyonunu güçlendirmeye ve karşılıklı kazançlara dayalı iş birliğini sürdürmeye hazır olduklarını vurgulamıştır.  Bu iş birliğinin küresel refah ve istikrara katkı sağlayacağını da belirten Li Qiang, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) üyesi ülkelerin 'ŞİÖ ruhu' doğrultusunda hareket ederek, karşılıklı stratejik güveni pekiştirmeleri gerektiğini de söylemiştir. 

Çin Başbakanı ayrıca, ticaret, enerji, dijital ekonomi ve yeşil endüstri gibi alanlarda iş birliğinin yoğunlaştırılması gerektiğine dikkat çekmiştir.  Rusya Başbakanı Mikhail Mişustin ise, Moskova ile Pekin arasındaki ikili ilişkilerin son yıllarda önemli ölçüde güçlendiğini ve bu doğrultuda işbirliklerinin artırılması gerektiğini vurgulamıştır. 

Çin ve Rusya, geçtiğimiz yıllarda siyasi, ekonomik ve askeri alanlarda artan iş birliği ve koordinasyon içerisinde olmuşlardır. İki ülke arasındaki ilişkiler, Ukrayna krizinden sonra daha da yakınlaşmıştır. Rusya'nın Batı ülkeleriyle yaşadığı gerginlikler nedeniyle, Çin Rusya'nın en önemli müttefiki haline gelmiştir. 

Çin ve Rusya, ŞİÖ çatısı altında da bölgesel iş birliğini güçlendirmeye çalışmaktadırlar. ŞİÖ, Çin'in Orta Asya bölgesindeki nüfuzunu artırmasına ve Rusya'nın da bölgedeki konumunu pekiştirmesine olanak sağlamaktadır.  İki ülke, ŞİÖ üzerinden bölgesel güvenlik, ekonomik iş birliği ve kültürel etkileşim alanlarında da işbirliği yapmaktadırlar. 

Dilek Dikmen'in Trajik Sonu: Erkek Arkadaşının Elinden Hayatını Kaybetmesi Dilek Dikmen'in Trajik Sonu: Erkek Arkadaşının Elinden Hayatını Kaybetmesi

Sonuç olarak, Çin Başbakanı Li Qiang ve Rusya Başbakanı Mikhail Mişustin'in İslamabad'daki görüşmesi, Çin-Rusya ilişkilerinin son dönemdeki güçlü seyrine işaret etmektedir. İki ülke, stratejik ortaklıklarını her alanda derinleştirmeye ve küresel meselelerde koordinasyon içerisinde hareket etmeye devam edeceklerdir. 

Kaynak: DHA