Gazetecilik bölümü mezunu İskender Karaman, bu bölgede yer alan kaya resimleri üzerinde yaptığı tez çalışmasında, bu figürlerin tarih öncesi dönemin insanları tarafından iletişim aracı olarak kullanıldığını belirtti. Güvenlik güçlerinin başarılı operasyonları sonucunda terörden arındırılan 3 bin 500 metre rakımlı Cilo Dağları ve Sat Buzul Gölleri, normalleşme süreciyle birlikte ziyaretçilerin yoğun ilgisini çekiyor. Yüksekova ilçesine 50 kilometre mesafedeki Göllerbaşı, eşsiz doğasıyla ziyaretçilerin dikkatini çekmeye devam ediyor. Gazetecilik bölümü mezunu İskender Karaman, İsviçre Alpleri'ni aratmayan Cilo ve İkiyaka dağlarının zirvelerine yakın bölgelerde bulunan insan, geyik, dağ keçisi, yaban koyunu, tavşan, kurt, tilki ve sembolik figürlerden oluşan kaya resimleri üzerine doktora çalışmasını gerçekleştirdi.

'DOKTORA TEZİNİ KAYA RESİMLERİ ÜZERİNE YAPTI'

Deniz Ekosistemlerini Korumak İçin Geliştirilen Yeni Yöntemler Deniz Ekosistemlerini Korumak İçin Geliştirilen Yeni Yöntemler

İskender Karaman, kaya resimlerinin Paleolitik Çağ’da yaşayan insanlar tarafından yapıldığını ifade etti. Karaman, "Kaya resimlerinin tarihini belirlemek oldukça zordur. Eski çağ insanları, obsidyen, granit ve kuvars taşı kullanarak kayaların üzerine çizimler yapmıştır. Bu resimler, Buzul Çağı’nın sona ermesiyle yapılmaya başlanmış ve yaklaşık 28 bin ile 30 bin yıl öncesine dayanmaktadır. Çoğunlukla av sahnelerini içeren bu figürler, aynı zamanda insanların yaşanmış olayları aktarma, yol gösterme ve hayvanların üreme dönemlerini belirtme amacı taşımaktadır.

Temel olarak, bu resimler bir iletişim biçimi olarak kullanılmıştır. Bu bölgedeki kayalarda zürafa ve aslan figürleri de bulunmaktadır. Burada yaşamış hayvanları resmetmişlerdir. İnsanlar, o dönemin sosyolojik yaşamını, nasıl geçindiklerini, nasıl ibadet ettiklerini ve kadınların hayattaki rollerini bu resimlerle anlatmaya çalışmışlardır. Kadınların başarıları, ot toplama ve av yıkama gibi faaliyetleri de kayalara resmedilmiştir. Bu resimler sayesinde, o dönemde yaşayan insanların hayatları hakkında birçok bilgi edinebiliyoruz" dedi.

Kaynak: DHA