Konuşmasında, Atatürk'ün Tokat'a gelişini, Tokat halkının milli mücadeleye katkısını ve Tokat'ın milli değerlerini anlatan Durmaz; "Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Tokat'a gelişi ve bu güzel şehrimizi şereflendirmesinin 104. yıl dönümündeyiz.
Mustafa Kemal Paşa, bağımsızlık meşalesini vatanın her karış toprağında dolaştırmış, tüm Anadolu halkına umut olmuştur…
Bu bağımsızlık meşalesi 19 Mayıs 1919 'da Samsun'a, Havza'ya, Amasya'ya ve Atamızın eliyle Tokat'a kadar gelmiştir… Kınalı Alilerin, 15'lilerin, Plevne kahramanı Gazi Osman Paşa'nın, Vasfi Süsoy'un memleketi Tokat 7'den 70' Atatürk ilkelerine, Cumhuriyet değerlerine, atamızın bağımsızlık inancına sahip çıkmaya devam ediyor. " dedi.
Durmaz'ın TBMM'de yaptığı konuşma şöyle;
ATATÜRK ANADOLU'NUN HER KÖŞESİNDE BAĞIMSIZLIK MEŞALESİNİ TAŞIYARAK ANADOLU HALKINA UMUT OLMUŞTUR.
“Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararlılığı kurtaracaktır.” diyen Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Tokat'a gelişi ve bu güzel şehrimizi şereflendirmesinin 104'üncü yıl dönümündeyiz.
Mustafa Kemal Paşa bağımsızlık meşalesini vatanın her karış toprağında dolaştırmış, tüm Anadolu halkına umut olmuştur.
Bu bağımsızlık meşalesi 19 Mayıs 1919'da Samsun'da Havza'ya, Amasya'ya ve Ata'mızın eliyle Tokat'a kadar gelmişti.
TARİH 26 HAZİRAN 1919, SAAT AKŞAM 18.00;
Tokat'ın girişinde bir avuç kahraman asker dizilmiş onu karşılıyordu. O, millet adına dünyaya meydan okuyan Heyeti Temsiliye Reisi Mustafa Kemal'di.
Yanında Bandırma vapurunda birlikte yoldaşlık ettiği Tokatlı Yüzbaşı Mustafa Süsoy da vardı -Tokat halkı da belediye önünde coşkuyla Gazi'yi karşılamış ve bağrına basmıştı- sonra belediyeyi ziyaret etti. Tokat'ta, belediye önünde kurtuluş ateşiyle yanan, yürekli, dimdik duruşuyla -Hey Onbeşliler”in diyarı- Çanakkale'de evlatlarının başına kına yakarak “Vatana kurban olsun.” diyen - Kınalı Alilerin diyarı- Tokat halkı vardı. Atatürk, belediye toplantı salonunda hemşehrilerimize şu sözlerle devam etti:
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK ; “HER AN MEMLEKET İÇİN ŞEREFİMLE ÖLMEYE HAZIRIM”
“Hiçbir müdafaa vasıtasına malik olmasak bile dişimiz tırnağımızla, zayıf ve dermansız kolumuzla mücadele ederek şeref ve haysiyetimizi, namusumuzu müdafaa etmeyi zaruri görüyorum. Tarih, bize vatan uğrunda canını, malını esirgemeyen milletlerin asla ölmediklerini, hâlâ yaşadıklarını göstermektedir. Ben hayatımı hiçbir zaman milletimden üstün görmedim ve görmeyeceğim.
Her an memleket için şerefimle ölmeye hazırım.” dediği söz Tokat'ta söylenmiştir. Ve devam ederek, Tokat halkına hitaben “ Millî mücadele kaçınılmazdır. Türk milletinde gizli bulunan birçok yeteneğin, cevherin işi başarmaya yeterli olduğunu anladım.” demiştir.
Yine, Tokatlı Plevne kahramanı için “Ben Gazi Osman Paşa'yı kendime rehber olarak seçtim, ömrüm boyunca onun yolunu takip edeceğim. Türk ruhu Plevne'de yeniden kendini bulmuştur. Millet yolundaki mücadelemizde daima sembolümüz Plevne'de doğan millî ruh olacaktır. Felaket günlerinde Plevne Savaşı'nı ve Osman Paşa'yı düşüneceğiz. Sizin de kahramanlık sembolünüz 'Gazi Osman Paşa' olsun.” demiştir.
O gün “Ne mutlu milletimize, kendi bağrından bir Mustafa Kemal çıkardı.” diyen Tokat halkı coşkuyla Gazi'sine sahip çıkmış, kurtuluş mücadelesinde de ona destek olmaya karar almıştır. Tokat'ın evladı Mustafa Vasfi Süsoy'a, Gazi Paşa, o gün, Kuvayı Millîye ordusunun Anadolu'da ilk kuruluş talimatını vermiştir, bu konuda Tokatlı üzerine düşeni yapmıştır.
Bu duygu ve düşüncelerle Ata'mızın Tokat'a gelişinin 104'üncü yıl dönümünü kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Paşa olmak üzere hemşehrimiz Vasfi Süsoy'u, Kurtuluş Savaşı kahramanlarını ve tüm aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, hayatta olan gazilerimize sağlıklar diliyorum.