Günaydın, yazılı açıklamasında, 4 Temmuz 2024 tarihli ve 7519 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 655 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un, 9 Temmuz 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandığını belirtti. CHP'nin AYM'ye yaptığı başvuruda, iptal ve yürürlüğün durdurulması taleplerinin gerekçelerini 12 madde halinde sıraladığını ifade etti.
İptal talebinin gerekçeleri şunlardır:
- Kamu hizmeti olarak sunulan kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetlerinin, rekabet hukukunun temel ilkelerine aykırı şekilde ve seyir emniyeti ile can, mal, deniz ve çevre güvenliğini tehlikeye atacak biçimde özelleştirilmesi.
- Ticari gemilerin sera gazı emisyonları karşılığında alınacak karbon fiyatlarının, iklim değişikliği kriziyle mücadeleye zarar verecek biçimde Cumhurbaşkanlığı tarafından belirlenmesi.
- Liman çıkış belgesi almak için yapılacak denetimlerin, uluslararası sözleşmeler dışında kalan ticaret gemilerine yönelik olarak makine, kazan ve genel donanım gibi unsurlarda yapılacak denetimlerin, kanuni ölçüt olmaksızın idarece belirlenmesi.
- Devlet ormanlarında, kara yolları ve havaalanları gibi alanlarda geçici yapıların izin verilmesi ya da üst hakkı tesis edilmesi gibi hukuka aykırı uygulamaların yapılması.
- Sivil havacılık faaliyetlerinde bulunan yerli ve yabancı gerçek ve tüzel kişilere yönelik denetimlerin, kanuni ölçüt olmaksızın Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmesi.
- Özel hayatın gizliliği ilkesine aykırı olarak havaalanlarında güvenlik tedbirlerinin kolluk kuvvetleri yerine özel güvenlik görevlileri tarafından yerine getirilmesi.
- Havaalanı çevresinde güvenliği tehlikeye atabilecek yapıların veya durumların varlığı halinde alınacak tedbirlerin, kanuni ölçüt olmaksızın Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından belirlenmesi.
- Türk hava sahasında kullanılacak sivil insansız hava araçlarına yönelik düzenlemelerin ve idari yaptırımların, kanuni ölçüt olmaksızın Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmesi.
- Kara yolu taşımacılığına ekonomik katkıda bulunacak ve afet tahliye koridoru olarak kullanılacak yük aktarma merkezlerinin kamu yararı gözetilmeden özelleştirilmesi.
- PTT'ye ait şirketlerde istihdam edilen personelin özlük haklarının, hukuki belirlilik ilkesine aykırı olarak ilgili şirketlerin yönetim kurullarınca belirlenmesi.
- PTT Yönetim Kurulu'nun, personelin disiplin işlemlerini suç ve cezaların kanuniliği ilkesine aykırı olarak yönetmeliklerle düzenlemesi.
- Bölge liman başkanlıkları ve liman başkanlıklarında çalışan personelin fazla çalışma ücretinin, kanuni ölçüt olmaksızın Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından belirlenmesi.
CHP'nin bu başvurusu, yasal düzenlemelerin çeşitli açılardan Anayasa'ya aykırı olduğunu savunarak, bu düzenlemelerin yürürlüğe girmesini engellemeyi hedefliyor.