Yılmaz, Orta Vadeli Program (OVP) hakkında bilgi vererek, enflasyonla mücadeleye verdikleri önemin altını çizdi. "Temel amacımız, enflasyonu kalıcı bir şekilde tek haneli rakamlara düşürmek. Bu bizim ekonomimizin sağlıklı bir şekilde büyümesinin önündeki en önemli engeli ortadan kaldıracaktır" dedi.
Enflasyonla Mücadele ve Ekonomik Büyüme
Cumhurbaşkanı Yardımcısı, enflasyonun düşürülmesinin, yalnızca kısa vadeli ekonomik hedefler için değil, uzun vadeli büyüme için de büyük önem taşıdığını belirtti. Yılmaz, "Enflasyonu düşürmeden sürdürülebilir bir büyüme sağlamak mümkün değildir. Geçici zorluklarla karşılaşsak da, enflasyonu düşürdükten sonra daha öngörülebilir, istikrarlı ve uzun vadeli bir büyüme dönemi yaşayacağız. Geçmişte Türkiye’nin en yüksek büyüme oranlarına ulaştığı, en uzun süreli büyüme kaydettiği dönemler, enflasyonun düşük olduğu dönemlerdir" diye konuştu.
Kapsayıcı Büyüme ve Toplumsal Eşitlik
Cevdet Yılmaz, büyümenin sadece ekonomik büyüklükle sınırlı kalmayıp, toplumsal kesimlere yayılması gerektiğini vurguladı. "Kapsayıcı büyüme anlayışımızla, bu büyümenin nimetlerini tüm toplumsal kesimlere yaymayı hedefliyoruz. KOBİ’ler, kadınlar, gençler ve diğer dezavantajlı gruplar da bu süreçte yer alacak. Bütün bu grupların kalkınmaya katkı sağlaması adına, gelir dağılımını ve fırsat eşitliğini hiçbir zaman göz ardı etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı. Ayrıca, para politikaları, maliye politikaları ve yapısal dönüşümlerin birbirini tamamlayan unsurlar olduğunun altını çizdi.
İslam Dünyasıyla Ticarette Hedef: Yüzde 30 Pay
Yılmaz'ın konuşmasında, dış ticaretin gelişimi ve özellikle İslam dünyasıyla olan ticaretin artırılması hedeflerine de değinildi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise Türkiye’nin küresel ticaretteki yükselen konumunu vurguladı. Türkiye’nin 2024 yılı itibarıyla 605 milyar dolar mal ticareti, 170 milyar dolar hizmetler ticareti ihracatı gerçekleştirdiğini belirten Bolat, "Bu başarılar önemli, ancak daha fazlasını hedefliyoruz. 22 yılda İslam dünyasıyla ticaretteki payımız yüzde 11'den yüzde 26'ya yükseldi. 2028'e kadar bu oranı yüzde 30'a çıkarma hedefimiz var" dedi.
Filistin'e Destek ve Küresel Saldırılara Karşı Durma
Bakan Bolat, Türkiye'nin dış politikasına dair önemli bir mesaj vererek, Filistin’e verdiği desteğin süreceğini belirtti. "İslam dünyası iktisaden güçlendikçe, küresel anlamda daha fazla saygı duyulacak ve saldırılar azalacaktır. Filistin’in yanında durmaya devam edeceğiz. İsrail’in saldırılarını durdurmak için, 2 Mayıs'tan itibaren ithalat ve ihracatı durdurma eylemimizi başlattık. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni de aynı şekilde desteklemeye devam ediyoruz" dedi.
Daha Güçlü Bir Türkiye Hedefi
Tüm bu konuşmalar, Türkiye'nin hem ekonomik büyümesini sürdürme hem de dış politikasında daha etkili bir konumda olma hedeflerine yönelik atılan adımları gözler önüne serdi. Yılmaz ve Bolat, Türkiye'nin ekonomik hedeflerinin, kapsayıcı büyüme anlayışının ve uluslararası ticarette daha güçlü bir yer edinme çabalarının devam edeceğini belirterek, tüm iş dünyasıyla birlikte bu hedeflere ulaşılacağını ifade ettiler.