2025 yılı itibarıyla enflasyon oranının yüzde 17,5 seviyesine gerilemesi hedefleniyor.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen toplantıda, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın yanı sıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan da hazır bulundu.

Yılmaz, 3 yıllık bir perspektifle hazırlanan ve temel politika belgesi olarak nitelendirilen OVP'nin, Strateji ve Bütçe Başkanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlandığını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayı ile resmi hale geldiğini belirtti. OVP’nin amacının makroekonomik politikaları belirlemek, ekonomik büyüklükleri, bütçe dengesini ve borçlanma durumunu ele almak olduğunu vurgulayan Yılmaz, ayrıca kamu idarelerinin ödenek teklif tavanlarını içerdiğini ifade etti.

Yılmaz, "OVP, ekonomik istikrarı sağlamak ve sürdürülebilir büyümeyi desteklemek için belirlenen politikalar ve reformlar çerçevesinde ekonomimizin yol haritasını oluşturacaktır. Haziran ayında başlayan süreçte kamu kurumlarıyla bütçe görüşmeleri yapılmış, Temmuz ve Ağustos aylarında çeşitli analizler ve toplantılar gerçekleştirilmiştir. OVP taslağı, Ağustos ayının sonunda nihai hale getirilmiş ve Cumhurbaşkanımızın onayıyla bugün Resmi Gazete’de yayımlanmıştır" dedi.

Türk lirasının güçlenmesi ve milli para birimine güvenin artmasının enflasyonla mücadelede ve makroekonomik istikrarın sağlanmasında önemli bir gelişme olduğunu belirten Yılmaz, brüt uluslararası rezervlerin 26 Mayıs 2023 tarihinde 98,5 milyar dolardan 23 Ağustos 2024 itibarıyla 150,4 milyar dolara yükseldiğini, rezervlerdeki artışın ekonominin dış şoklara karşı dayanıklılığını artırdığını söyledi. Ayrıca, risk primindeki düşüşün Türkiye'ye olan uluslararası güvenin arttığını gösterdiğini ifade etti.

Hatay’da 2,5 Milyon Liralık Kablo Hırsızları Yakalandı Hatay’da 2,5 Milyon Liralık Kablo Hırsızları Yakalandı

Yılmaz, programın en temel amacının fiyat istikrarını sağlamak olduğunu belirtti. 2023 yılında enflasyon oranının yüzde 64,8 olarak gerçekleştiğini ifade eden Yılmaz, sıkı para ve maliye politikalarıyla 2024 yılı için enflasyonun yüzde 41,5’e düşmesinin beklendiğini söyledi. 2025 yılı itibarıyla enflasyon oranının yüzde 17,5’e gerilemesi hedeflenirken, 2026 yılında yüzde 9,7 ve 2027 yılında yüzde 7 seviyelerine inmesi öngörülüyor. Yılmaz, bu hedeflerin Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir bir büyüme ortamına geçişini destekleyeceğini ve enflasyonla mücadelede kararlı bir duruş sergileneceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: DHA