Bu çalışma, günde 3-5 bardak siyah çay tüketiminin özellikle kalp sağlığı üzerinde olumlu etkiler sağladığını ortaya koyan araştırmaları içermektedir. Prof. Dr. Yılmaz, çayın sağlığa olan yararlarını en iyi şekilde faydalanabilmek için, şeker eklememek ve sigara içmemek gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Yılmaz, siyah çayın dünyada sudan sonra en çok tüketilen içecek olmasının, onu sağlık açısından da önemli kıldığını vurguladı. Çayın, özellikle kalp damar sağlığı üzerinde olumlu etkiler gösterdiğini ifade eden Rektör Yılmaz, çaydaki bileşiklerin damar sertliğini azalttığını, kötü kolesterolü düşürdüğünü ve kan yağlarını azalttığını açıkladı. Ayrıca, siyah çayın antioksidan ve anti-inflamatuar etkilerinin yanı sıra bağırsak sağlığını destekleyen yararlı bakterilere de katkı sağladığını söyledi. Çayın bu etkilerinin kalp sağlığının yanı sıra, sindirim sistemine de olumlu katkı sağladığını belirtti.

Su Kuyusuna Düşen İnek İçin Zamanla Yarış! Su Kuyusuna Düşen İnek İçin Zamanla Yarış!

Yılmaz, siyah çayın faydalarını, tıp alanındaki en güvenilir bilimsel araştırmalara dayandırarak bir araya getirdi. Bu kapsamda, çayın sağlık üzerindeki olumlu etkilerinin yanı sıra, çay alanında yapılacak bilimsel araştırmaların önemine de dikkat çekti. Çay, Rize ve çevresindeki halk için büyük bir ekonomik ve kültürel değer taşırken, çay sektöründe yapılabilecek yeni çalışmaların, tarım teknolojilerinden ilaç endüstrisine kadar geniş bir yelpazeyi kapsadığını ifade etti. RTEÜ'nün çay alanında bir ihtisas üniversitesi olarak, bu alanda yapılacak çok sayıda araştırmanın hem bilim dünyasına katkı sağlayacağı hem de bölge ekonomisine katkıda bulunacağına dikkat çekti.

Prof. Dr. Yılmaz, siyah çayın sağlığa olan faydalarını anlatırken, çayın şekerle tüketilmemesi ve yanında sigara içilmemesi gerektiğini vurguladı. Çayın sağlığa olan etkilerini en iyi şekilde elde edebilmek için bu tür alışkanlıklardan kaçınılması gerektiğini belirtti. Aynı zamanda çayın, düzenli spor yapma ve sağlıklı beslenme ile birlikte daha fazla fayda sağladığını da sözlerine ekledi.

Kent sakinlerinden Ali Reyhan, siyah çayın sağlığını çok iyi bildiğini ve çayın doğasını, üretim sürecini yakından takip ettiğini belirtti. Çayın sağlıklı bir içecek olduğuna inandığını ve dünyada bundan daha sağlıklı bir içecek olmadığını düşündüğünü söyledi. Nuri Uzun ise çayı genellikle sabah kahvaltılarında, yemek sonrası ve arkadaşlarıyla birlikte içtiğini, çayın sağlıklı olduğuna ve vücuda çok fayda sağladığına inandığını dile getirdi. Rize'nin en değerli içeceği olarak gördüğü çayın, doğadan gelen en güzel içecek olduğunu belirten Uzun, çayın sağlığa olan katkılarına olan inancını vurguladı.

Bu derleme, siyah çayın sağlık üzerindeki olumlu etkilerini daha geniş bir kitleye duyurmayı amaçlarken, çay üretiminin ve tüketiminin bilimsel açıdan ne kadar önemli bir yer tuttuğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.

Kaynak: DHA