Japonya'nın İsrail'in UNIFIL Saldırılarına Kınaması Japonya'nın İsrail'in UNIFIL Saldırılarına Kınaması

BM Lübnan Özel Koordinatörü Jeanine Hennis-Plasschaert ve UNIFIL Misyonu Başkanı ve Başkomutanı General Aroldo Lazaro, ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada, Hizbullah da dahil olmak üzere bazı gruplar ile İsrail ordusu arasındaki çatışmaların üzerinden bir yıl geçtiği ve bu çatışmalar sırasında çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği, bazılarının evlerinden koparıldığı ve hayatlarının mahvolduğu belirtildi. 

BM yetkilileri, Mavi Hat'ın her iki tarafındaki sivillerin güvenlik ve istikrarın özlemini çektiğini ve istikrarı tesis etmenin tek yolunun müzakere yoluyla çözüm olduğunu vurguladı.  Geçen yıl içinde, itidal, sivilleri korumak, uluslararası insancıl hukuka uymak, saldırıların durdurulması gibi konularda çabalar sarf edildiği ancak kalıcı bir çözüme ulaşılamadığı açıklandı. 

Sonuç olarak, BM yetkililerinin açıklamalarına göre Lübnan ve İsrail arasındaki çatışmaların çözümü için müzakere yolunun izlenmesi gerektiği ve bu sayede Mavi Hat'ın her iki tarafındaki sivillerin güvenlik ve istikrar özleminin giderilebileceği vurgulanmaktadır. 

Kaynak: DHA