Ev sahiplerinden Hüseyin Erdem, uzun yıllardır oturduğu binanın metruk olmadığını ve herhangi bir afet riskine karşı sağlam olduğunu belirtti.

Ankara'da Akraba Kavgası: 2 Ölü, 4 Yaralı Ankara'da Akraba Kavgası: 2 Ölü, 4 Yaralı

Çankaya Belediyesi'nin oluşturduğu Tehlikeli ve Metruk Yapıları İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu, Boztepe Mahallesi'ndeki bazı yapıların metruk olduğuna karar vererek bu binalar için yıkım kararı verdi. Mahalle sakinlerine gönderilen tebligatta, yapıların fen ve sanat kurallarına uygun olmadığını, eski yapılar olduğunu ve konut olarak kullanılmasının yapısal risk taşıdığı belirtilerek, 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 39'uncu maddesi uyarınca 10 gün içinde yıkılması gerektiği ifade edildi.

Ancak bazı yapı sahipleri, kendilerine alternatif bir yer gösterilmeden verilen bu yıkım kararına itiraz ederek, hukuki sürece başvurdu. Hüseyin Erdem'in açtığı dava sonucunda, Ankara 27'nci İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkeme, dava konusu işlem ile ilgili tüm bilgi ve belgelerin dosyalanarak, davalı idarenin savunmasının alınmasına karar verdi ve yeni bir karar verilene kadar yürütmenin durdurulmasına hükmetti. Ayrıca idareye savunma ve ara karara cevap vermesi için 30 gün süre tanındı.

Ev sahiplerinden Hüseyin Erdem, yıllardır yaşadığı yapının metruk olmadığını belirterek, mahallede 300'e yakın hane bulunduğunu ve sadece 50 yapı için yıkım kararı alındığını vurguladı. İmar planının askıda olduğu süreçte, kendilerine neye göre yıkım kararı verildiğinin netleşmediğini söyleyen Erdem, belediye yetkilileriyle görüştüğünde imar planının kesinleşmediğini ve parsellerinin belirsiz olduğunu ifade etti. Erdem, imar planı kesinleştikten sonra ortaklarıyla anlaşarak müteahhide vereceklerini, yıkım kararının gereksiz olduğunu belirtti.

Erdem, evinin 1967 yılında inşa edildiğini ve herhangi bir afet riski taşımadığını söyleyerek, geçmişte benzer yıkım kararlarının uygulanmadığını belirtti. Bu süreçte belediyenin kendilerine yeterli bilgi vermediğini ve bu durumun kendilerini mağdur ettiğini ifade etti. Ev sahipleri olarak belediyeden, parsel ve imar konularında net bilgi talep ettiklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: DHA