Etkinlik, Anadolu Hamidiye Tabyası’nda gerçekleştirildi.

Panele, Çanakkale Valisi Ömer Toraman, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Orman Bölge Müdür Yardımcısı Fazıl Cabaroğlu, daire müdürleri ve öğrenciler katıldı. Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Açılış konuşmalarında, afetlerin insanlık tarihinin bir gerçeği olduğunu vurgulayan İsmail Kaşdemir, "İnsanlık tarihi boyunca güzel şeyler olduğu gibi, istemediğimiz olaylar da yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor. Arzu ederiz ki bir daha afetler yaşanmasın. Geldiğimiz noktada, hem yakın zamanda hem de geçmişte afetlerin olma ihtimali var. Bu nedenle, sorumluluk makamındaki insanlar olarak afet gelmeden önce ne yapabileceğimizi, afetin risklerini ve zararlarını nasıl daha aza indirebileceğimizi araştırıyoruz" dedi.

Akdeniz'de Yeni İmar Yolu Açıldı, Mevcut Yollar Yenileniyor Akdeniz'de Yeni İmar Yolu Açıldı, Mevcut Yollar Yenileniyor

Çanakkale Valisi Ömer Toraman ise, "Anıtsal eserler ve kültür varlıkları açısından koruma bilinci ileri bir noktaya ulaştı. Ancak daha kat edilmesi gereken yol var. Kamu kuruluşları, yerel yönetimler ve sivil toplum örgütleri bu konuda duyarlı hale geldiler. Yüzyıllara direnmiş ve günümüze ulaşmış eserler, birçok tabiat olayı ve insan kaynaklı zarara karşı riskleri aşarak bugüne ulaşmıştır. Ancak bu, onların gelecekte de aynı şekilde korunacağı anlamına gelmiyor" ifadelerini kullandı.

Program, ÇOMÜ Uygulamalı Bilimler Fakültesi Müzecilik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Oğuz Diker’in ‘Kültürel Miras ve Afet Riski’ konulu sunumuyla sona erdi.

Kaynak: DHA